Noul comandant suprem al armatei nord-coreene, învestit în funcţie

Noul comandant suprem al armatei nord-coreene, învestit în funcţie

Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a fost numit oficial comandant suprem al armatei, a relatat presa de stat, citată de BBC.

Kim Jong-un, care a preluat conducerea ţării după moartea tatălui său, în 17 decembrie, a fost numit, formal, şef al forţelor armate, ieri, la o reuniune, informează agenţia KCNA. Gestul este văzut ca un semn clar că tânărul lider vrea să-şi consolideze rapid puterea în ţară. A patra armată a lumii

Potrivit sursei citate, Kim Jong-un şi-a asumat comanda supremă a armatei poporului corean, la o şedinţa a Partidului Muncitoresc. Numirea sa în fruntea celei de-a patra armate a lumii s-a făcut în concordanţă cu un testament lăsat de Kim Jong-il, semnat în 8 octombrie. Pentru prima oară, în acest anunţ, agenţia de presă s-a referit la Kim Jong-un ca la "marele conducător", un mesaj clar de continuitate a regimului tatălui său.

Kim Jong-il, "conducătorul iubit", urma să anunţe oficial faptul că Kim Jong-un este succesorul său, dar nu a mai apucat, pentru că a murit din cauza unui atac de inimă. Tranziţia nu a fost finalizată, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul statelor din regiune, în privinţa  unei posibile lupte pentru putere la conducerea Coreei de Nord, un stat ce deţine arme nucleare. "Politicienii stupizi" ai lumii

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ieri, oficialii nord-coreeni au avertizat comunitatea internaţională să nu se aştepte la nicio schimbare după moartea lui Kim Jong-il."Declarâm solemn şi cu încredere că politicienii stupizi din întreaga lume, inclusiv marionetele din Coreea de Sud, n-ar trebui să se aştepte la niciun fel de schimbare din partea noastră", spunea un comunicat al Comisiei Naţionale de Apărare. Kim Jong-un a moştenit o armată puternică de 1,2 milioane de oameni şi o politică naţională cunoscută sub numele de Songun, care pune pe primul loc bunăstarea militarilor faţă de cea a civililor.