Evenimentul Zilei > International > Noul bombardier strategic rus. Ce se știe despre monstrul top secret
Noul bombardier strategic rus. Ce se știe despre monstrul top secret

Noul bombardier strategic rus. Ce se știe despre monstrul top secret

Acest avion de ultimă generație va fi echipat cu rachete nucleare capabile să parcurgă o distanță de până la 5.000 de kilometri.

La sfârșitul lunii trecute, Rusia a început construcția primului exemplar experimental al acestui bombardier, denumit „complex aeronautic avansat pentru aviație pe distanțe lungi”.

Un bombardier strategic pentru viitorul aviației militare ruse, denumit pe scurt PAK-DA. Proiectat pentru a fi capabil să lanseze rachete nucleare intercontinentale fără a mai părăsi teritoriul rusesc.

Potrivit presei din Rusia, la ora actuală specialiștii au terminat construcția cabinei de pilotaj. Avionul propriu-zis ar trebui să apară în forma finală la mijlocul anului viitor. Și „nici o pandemie cu noul coronavirus nu va avea consecințe asupra calendarului realizării aparatului”, scrie Russia Beyond.

Evident, o astfel de armă strategică este clasificată „top secret”. Puținele informații referitoare la bombardierul PAK-DA au fost dezvăluite de proiectant, adică de biroul aviatic Tupolev.

După cum rezultă din fotografiile de prezentare, avionul va fi construit potrivit schemei „aripii zburătoare” (fără coadă și cu fuselajul integrat în aripi).

Surprinzător, dar în concordanță cu scopul urmărit, PAK-DA va fi un avion subsonic. Va putea zbura cu o viteză maximă de 1.190 km/h. Mult mai puțin decât viteza maxima realizată de bombardierul strategic Tu-190, pe care PAK-DA îl va înlocui.

„Bombardierele strategice din epoca precedentă, Tu-160, au fost create în scopul de a străpunge sistemul de apărare aeriană al inamicului.

Grație vitezei lor supersonice și a caracteristicilor de zbor, ele pot ieși în stratosferă pentru a evita avioanele de vânătoare-intercepție și rachetele antiaeriene inamice, apoi lansa ușor bombe pe teritoriul inamic. În timp ce noua generația simbolizată de bombardierul PAK-DA va putea lansa rachete nucleare fără a părăsi spatiul aerian al Rusiei”, a declarant profesorul Vadim Koziulin, de la Academia rusă de științe militare.

La ora actuală, aviația rusă a primit puternice rachete cu rază lungă de acțiune, X-555 și X 101, care pot parcurge o distanță de 5000 de km. De aceea tipurile de bombardiere de distanțe lungi, cum este Tu-160, vor fi treptat înlocuite.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: