Prin aplicarea noii Strategii fiscal-bugetare, România face dreapta-mprejur

Prin aplicarea noii Strategii fiscal-bugetare, România face dreapta-mprejur

Documentul adoptat de guvern continuă procesul de ajustare, îndepărtându-se de practicile politice populiste de stânga.

Strategia fiscal-bugetară 2012-2014, aprobată în această săptămână de guvern, elimină măsurile populiste de stânga, precum creşterile nesustenabile de pensii şi salarii, continuând programul de ajustare început anul trecut. Mai mult, cheltuielile cu salariile vor scădea ca pondere în PIB, iar, până în 2014, angajaţii la instituţiile statului nu vor primi premii, tichete de masă, de cadou şi de vacanţă. Totodată, la şapte bugetari care ies din sistem va fi angajată o singură persoană. În plus, cota unică de impozitare rămâne neatinsă, la fel ca şi nivelul TVA, în anii care urmează. Astfel, prin aplicarea noii strategii fiscal-bugetare, România se îndreaptă, fără dubiu, spre dreapta.

"Dacă plătim pensiile din împrumuturi, dăm faliment"

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că, dacă România rămâne o ţară care plăteşte salariile bugetarilor şi pensiile din împrumuturi, "dăm faliment toţi". Potrivit şefului statului, pentru pensii, România împrumută în acest an 3,5 miliarde de euro, iar pentru salariile bugetarilor diferenţa până la 4,8 miliarde. Potrivit preşedintelui, România împrumută bani pentru plata salariilor şi a pensiilor "sacrificând generaţia care se naşte acum".

Şeful statului a spus că susţine strategia fiscală a guvernului, deoarece "nu avem altă soluţie". El a precizat că ne vom împrumuta şi anul viitor pentru aceste cheltuieli, însă "este important ca suma împrumutată să fie mai mică decât cea împrumutată în acest an".

Recalcularea pensiilor, amânată pentru 100.000 persoane

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, a precizat, ieri, numărul de pensionari pentru care va fi amânată recalcularea. "Rămăseseră cei pensionaţi după 2001. Pentru aceştia s-a amânat recalcularea, care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, până în 2014. Deci, vorbim de 100.000 de persoane, nu mai mult", a explicat Elena Udrea. În strategia fiscal-bugetară se prevede că o parte din pensii vor fi indexate numai cu inflaţia până în 2014. Însă o măsură aşteptată de mediul de afaceri precum reducerea contribuţiilor sociale este amânată "până la momentul oportun".

Un alt minus al noii strategii fiscal- bugetare este că nu oferă detalii concrete despre reforma companiilor de stat şi nici despre posibilitatea ca bugetarii să recupereze anul viitor restul din tăierile salariale de anul trecut, spun economiştii întrebaţi de EVZ.

TRAIAN BĂSESCU

"Prea mulţi bugetari"

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că, în Strategia fiscal-bugetară, nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor.

“În strategie scrie doar despre cei din grupele I şi II de muncă, ce s-au pensionat după anul 2001, că nu pot începe plăţile suplimentare pentru ei din anul 2012", a spus preşedintele. În ceea ce-i priveşte pe bugetari, preşedintele a apreciat că "sunt prea mulţi".

"Avem 1,2 milioane de bugetari şi trebuie redus numărul acestora. Trebuie să reducem cheltuielile de funcţionare a statului, dacă vrem să fim un stat viabil", a mai spus Băsescu.

EMIL BOC

"Nu se taie un leu"

"Strategia fiscal - bugetară este în concordanţă cu ceea ce s-a stabilit cu FMI şi cu Uniunea Europeană", consideră premierul Emil Boc.

“Această strategie nu taie niciun leu din ceea ce primesc astăzi bugetarii sau pensionarii, iar drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite cu ocazia legii bugetului de stat şi a legii salarizării pentru anul 2012", a spus premierul.

Potrivit şefului guvernului, în perioada următoare, în funcţie de evoluţiile economice internaţionale şi interne, reglementările salariale vor fi stabilite în cadrul legii bugetului pe anul 2012, ţinând cont de această strategie.

SEBASTIAN LĂZĂROIU

"Nu îngheaţă pensiile"

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, consideră că Strategia fiscal-bugetară pentru 2012- 2014 este “cel mai înţelept mod de a privi următorii trei ani". În opinia sa, în cadrul USL, "există foarte multă demagogie".

"Titanicul dă semne că se scufundă, mă refer la economia globală şi cei de la USL desfac şampania!", a spus Lăzăroiu.

Ministrul a subliniat că nu este vorba despre îngheţarea pensiilor, ci de o amânare: “Era vorba de nişte drepturi pe care o categorie de pensionari, cei încadraţi în condiţii deosebite de muncă, ar fi trebuit să le primească în 2012 şi ele au fost amânate până în 2014.

MARIA BARNA

"Vom recupera salariile"

Preşedintele Comisiei de buget- finanţe din Camera Deputaţilor, Maria Barna, spune că strategia fiscală nu este o tragedie.

“Nu vor fi dezechilibre în 2012, vom putea aplica legea pensiilor, indexarea punctului de pensie şi recuperarea salariilor(…)Deocamdată noi nu suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă pe plan internaţional", a spus Barna.

Potrivit acesteia, strategia fiscală creionează direcţia pe care România va merge în următorii doi ani, iar indicatorii pe care îi avem acum nu sunt îngrijorători. “Sunt convinsă că, din 2012, guvernul se va ţine de cuvânt şi va acorda recuperările salariale", a mai spus Barna.

VICTOR PONTA

"Este doar un deziderat"

Liderul PSD, Victor Ponta, a spus că, spre deosebire de alţi politicieni, el s-a uitat pe strategie şi că sunt “nişte iniţiative lăudabile", cum ar fi indicatorii macroeconomici.

"Este un deziderat, dar cred că nu va fi respectat. Nu există programare multianuală (...) Nu există măsuri fiscale pentru crearea de locuri de muncă, nu se reduce CAS-ul", a arătat Ponta, care a ţinut să precizeze că strategia crează spaţiu fiscal pentru Ministerul Dezvoltării.

“Tăiem de la locuri de muncă, de la paturi de spital, să facem rost de bani pentru săli de sport pentru Elena Udrea", a mai spus Ponta.

IONUŢ DUMITRU

"Risc de deficit mai mare"

Există riscul ca deficitul bugetar să fie mai mare decât cel prognozat de guvern, chiar dacă activitatea economică este proiectată să se accelereze din 2012, consideră Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, strategia bugetară ar trebui să conţină un capitol care să evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari, precum şi eventualele măsuri care ar fi luate dacă riscurile s-ar materializa.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, documentul nu dă informaţii despre creşterile salariale ale bugetarilor în 2012, cum ar fi procentul de creştere şi de când s-ar aplica.

DANIEL DĂIANU

"Veniturile rămân reduse"

Profesorul de economie Daniel Dăianu se arată nedumerit de faptul că veniturile se menţin reduse şi în anii care urmează, sub 34% din PIB, conform strategiei bugetare.

Astfel, guvernul recunoaşte că gradul de absorbţie a fondurilor UE va rămâne redus şi că nu va reuşi să colecteze mai bine taxele şi impozitele, chiar dacă va fi creştere economică, spune Dăianu.

Potrivit acestuia, strategia bugetară ar trebui să conţină mai multe capitole: privind modul cum să absorbim mai multe fonduri europene, privind colectarea taxelor şi impozitelor, privind utilizarea banului public şi educaţia.

ILIE ŞERBĂNESCU

"Aplicăm programul FMI"

Această strategie fiscal-bugetară aplică programul pe care l-a "prescris" FMI, susţine analistul economic, Ilie Şerbănescu.

Potrivit acestuia, suntem abia la jumătatea drumului în cadrul procesului de ajustare, cealaltă jumătate urmând în anii care vin. Analistul economic nu este, însă, de acord cu împărţirea inegală a austerităţii. "Dacă această ajustare salutară nu a fost suficientă, ea trebuie continuată", spune Şerbănescu, dar nu numai pe seama salariaţilor şi pensionarilor, ci şi pe seama băncilor, pe care le consideră "vinovate de creditele nesustenabile".

Ne puteți urmări și pe Google News