Anul trecut, România a avut o creștere economică de 3,5%, iar pentru acest an specialiștii prognozează un avans de peste 2% al PIB. O scădere cu 0,2 – 0,3 puncte o diminuare cu 10% a creșterii.

„Este costul incertitudinii, problema proximităţii geografice. În Europa de Est se fac investiţii, unii vor sta pe gânduri dacă să facă unele investiţii. Se pune problema realocării resurselor, poate trebuie să alocăm mai mult pentru apărare, nu numai într-o ţară, ci în toată zona. Este problema securităţii aprovizionării, pentru că aprovizionarea în orice ţară are un cost”, a declarat astăzi Daniel Dăianu.

Potrivit lui Dăianu, evoluția din ultimul timp este motiv suplimentar pentru grăbirea procesului de aderare a României la zona euro: „În opinia mea, zona euro are mai multă relevanţă geopolitică în momentul de faţă şi vedem acum un motiv suplimentar de a grăbi procesul de aderare la zona euro”.

Pe de altă parte, Dăianu a mai apreciat că euro este în acest moment prea puternic, la o paritate de 1,37 dolari/euro, şi că prea multă euroizare generează risc sistemic.