Evenimentul Zilei > International > Noile monede cu portretul Regelui Carol al III-lea au fost prezentate oficial. Când vor intra în circulație
Noile monede cu portretul Regelui Carol al III-lea au fost prezentate oficial. Când vor intra în circulație

Noile monede cu portretul Regelui Carol al III-lea au fost prezentate oficial. Când vor intra în circulație

Au fost dezvăluite noile monede cu portretul regelui Carol, iar o monedă de 50 de pence cu imaginea acestuia va intra în circulație în câteva săptămâni.

BBC News a avut ocazia să dezvăluie în premieră monedele de 50 de pence și o coroană comemorativă de 5 lire sterline, care includ o imagine a regelui realizată de sculptorul britanic Martin Jennings.

Monedele respectă o tradiție de secole, monarhul fiind acum orientat spre stânga – în sens opus față de predecesorul său, relatează BBC.

Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, acesta nu poartă coroană.

Regele Carol a aprobat personal efigia și se pare că a fost mulțumit de rezultat

Monedele vor fi vândute colecționarilor de către Monetăria Regală de la începutul săptămânii viitoare. Moneda de 50 de pence va fi disponibilă pentru uz general cu mult înainte de sfârșitul anului, fiind distribuită în funcție de cerere de către bănci, societăți de construcții și oficiile poștale.

Monedele vor circula împreună cu monedele care o înfățișează pe regretata regină, astfel încât cele 27 de miliarde de monede vor fi acceptate în continuare în magazine.

Anne Jessopp, director executiv al Monetăriei Regale, a declarat că monedele rezistă, în general, 20 de ani, astfel încât atât monedele Reginei Elisabeta, cât și cele ale Regelui Carol vor fi în circulație împreună mulți ani de acum încolo.

De la începutul anului viitor, monedele de la 1 penny la 2 lire sterline vor fi bătute cu aceeași imagine a regelui Carol. Acestea vor fi trimise la nevoie pentru a înlocui monedele vechi deteriorate și uzate și pentru a acoperi orice cerere suplimentară.

 

Reversul monedei de 50 de pence este o copie a modelului folosit pe moneda din 1953

Portretul oficial a fost conceput pentru a da o înfățișare inteligibilă regelui, iar același lucru este valabil și pentru inscripție.

Monarhii britanici anteriori au fost desemnați pe inscripție folosind versiunea latină a numelui lor. Cu toate acestea, pe noile monede scrie Charles al III-lea, mai degrabă decât Carolus.

Inscripția completă care înconjoară efigia spune „CHARLES III – D – G – REX – F – D – 5 POUNDS – 2022″, prescurtată din latină, care se traduce prin „Regele Carol al III-lea, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinței”.

Reversul noii monede de 5 lire sterline prezintă două noi portrete ale reginei, care trasează călătoria acesteia de la un tânăr monarh la un șef de stat de lungă durată.

Reversul monedei de 50 de pence este o copie a modelului folosit pe moneda din 1953, bătută pentru a comemora încoronarea reginei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: