Evenimentul Zilei > Justitie > NOI STENOGRAME în scandalul traficului cu sânge de la Slobozia. Detalii halucinante, demne de o minte criminală
NOI STENOGRAME în scandalul traficului cu sânge de la Slobozia. Detalii halucinante, demne de o minte criminală

NOI STENOGRAME în scandalul traficului cu sânge de la Slobozia. Detalii halucinante, demne de o minte criminală

Noi stenograme în cazul traficului cu sânge de la Slobozia. Şefa Centrului de Transfuzii negocia la sânge cine primea sau nu dreptul la viaţă. Când era vorba de bătrâni sau copii de etnie romă , indiferent de problemele lor, medicul Cristiana Stoian îi lăsa până în ultimul moment.

În 30 octombrie 2013, şefa Centrului de Transfuzii Slobozia a fost apelată de o asistentă din cadrul centrului pe care aceasta îl conducea.

T: ŞANSA LA VIAŢĂ, ÎN FUNCŢIE DE ETNIE
T.C. (n.red. asistenta): avem nevoie de o punga de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?
T.C.: Da, sunt de etnie romă.
C.S.: Ah, sunt de culoare.. şi de culoare. (…) Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo… când i-o scadea sub 7 (n.red. nivelul hemoglobinei), atunci.

Ceea ce nu ştia sau nu voia să ştie şefa Centrului de Transfuzii este că valoarea normală a hemoglobinei pentru un copil cu vârsta între 6-12 ani este cuprinsă între 11.5-15.5. Mai mult, procurorii au arătat că anterior Cristiana Stoian ar fi acordat mai multe flacoane cu sânge soacrei unui consilier local, la cererea consilierului. În acest caz, nu s-au cerut informaţii despre diagnosticul, starea de sănătate a pacientei, sau nivelul hemoglobinei, aşa cum se proceda în mod normal.

Sursa: Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia

În 2 februarie 2014, o altă subalternă o sună pe şefa centrului de transfuzii pentru a-i citi o listă cu pacienţi care aveau nevoie de sânge. Printre aceştia, se afla şi o femeie în vârstă, pentru care doctoriţa curantă a cerut fără întârziere un flacon.

Cristiana Stoian: -Lasă… să vină aparţinătorii să doneze, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi n-au venit.
I. D. (n.red. asistenta): – Baba aia e intubată… E vai mama ei. A venit o altă asistentă, de pe secţia unde este internată şi mi-a spus că moare baba aia, au intubat-o, e ventilată mecanic şi are nevoie de un flacon de sânge.
C.S. : Să se pregătească o pungă de sânge, dar să nu fie eliberată până ce nu sunt apelată personal de medicul curant.

A doua zi, bătrâna a murit. Aceeaşi soartă a avut-o şi un bărbat de 87 de ani, care nu ar fi reuşit să găsească donatori.

În alte situaţii, medicii curanţi impresionaţi de situatie au facut tot posibilul să găsească donatori, sau banii necesari cumpărării sângelui, doar să-şi poata salva pacienţii. Procurorii spun că medicii adoptau o atitudine umilă şi rugătoare atunci când discutau fie cu şefa centrului de transfuzii, fie cu subalternele sale. În prezent, Cristiana Stoian este arestată preventiv.

Sursa: Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia
 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: