Evenimentul Zilei > Social > Noi probleme pentru restaurante și baruri. ANAF a lovit cu bacșișul, ANPC lovește cu ingredientele
Noi probleme pentru restaurante și baruri. ANAF a lovit cu bacșișul, ANPC lovește cu ingredientele

Noi probleme pentru restaurante și baruri. ANAF a lovit cu bacșișul, ANPC lovește cu ingredientele

După ce au fost lovite de interzicerea fumatului, în baza reglementărilor UE, apoi de impozitarea bacșișului, decisă de ANAF, un ordin, care se va aplica din 15 martie, vine să facă viața grea antreprenorilor ce operează baruri și restaurante.

Începând cu 15 martie 2023 toate unitățile de alimentație publică din România (restaurante, cantine, baruri sau localuri de tip fast-food) vor trebui să afișeze în meniu noi detalii despre produsele pe care le servesc. Printre acestea se numără informații despre aditivii alimentari pe care le conțin produsele (numărul de E-uri).

Mai multă transparență

Președintele ANPC spune că toți consumatorii trebuie să știe exact ce mănâncă, mai ales că unele unități folosesc produse pline de chimicale, care au același gust și textură cu unele naturale.

„Am emis acest ordin pentru că mi se pare normal ca, de exemplu, în cazul ciorbei de perișoare să cunoaștem din ce carne sunt făcute acestea. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi gust cu produsele cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu.

Reguli foarte clare

Șeful ANPC spune că a studiat mai multe produse populare în meniurile restaurantelor și a aflat că acestea conțin un număr uriaș de E-uri. Aceste substanțe chimice sunt legale, chiar dacă nu sunt sănătoase. Este normal ca toți consumatorii să fie informați corect.

„Citeam un mesaj primit din partea Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm.

Din studierea unor meniuri ale restaurantelor de tip fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E“.

Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a cunoaște toate detaliile despre ele“, a mai spus Horia Constantinescu, potrivit stirileprotv.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: