Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi dezvăluiri despre cel mai sângeros masacru. Atacatorul ar fi informator GRC
Noi dezvăluiri despre cel mai sângeros masacru. Atacatorul ar fi informator GRC

Noi dezvăluiri despre cel mai sângeros masacru. Atacatorul ar fi informator GRC

Cel mai sângeros masacru din istoria canadiană ar fi fost făcut de un informator sau agent GRC (Jandarmeria Regală a Canadei - GRC), spun surse.

Ancheta cu privire la cel mai sângeros atac armat în masă din istoria Canadei, soldat cu 18 morţi în Noua Scoţie, se anunţă extrem de complexă, potrivit poliţiei locale, iar  mobil este necunoscut deocamdată.  Bilanţul final a fost de 19 morţi cu tot cu atacatorul ucis prin împuşcare de către poliţie.

Noi dovezi

Un nou videoclip obținut de canalul de știri Maclean arată cum Gabriel Wortman, în vârstă de 51 de ani, a retras 475.000 de dolari în numerar de la Brink, cu câteva săptămâni înainte de a ataca mortal în câteva orașe din Nova Scotia, acestea fiind: Portapique, Truro, Milford şi Enfield.

Surse spun că retragerea masivă de bani  s-ar potrivi cu metoda pe care Poliția Regală Canadiană o folosește pentru a trimite bani informatorilor și agenților confidențiali – și nu ar fi fost posibil pentru un cetățean obișnuit. GRC a insistat în repetate rânduri că nu are nicio „relație specială” cu Wortman, care a fost ucis de poliție în urma atacului.

Însă unii și-au exprimat neîncrederea față de agenție, argumentând că ar putea ascunde legături cu cel care a produs masacrul. Speculațiile apar pe măsură ce autoritățile investighează relațiile lui Wortman cu persoane legate de crima organizată.

În noaptea de 18 aprilie, Wortman a atacat comunități din Noua Scotia și a împușcat oamenii cu patru arme semi-automate. Criminalul nu avea licență de a deține aceste arme. Treisprezece dintre victime au fost ucise de focuri de armă și nouă au murit în incendiile provocate, a spus poliția.

GRC neagă orice legătură cu atacatorul

Se presupune că atacatorul a declanşat atacul după ce și-a agresat iubita. Acesta a fugit în pădure și s-a ascuns timp de câteva ore. Anchetatorii nu exclud că masacrul ar fi putut fi planificat în prealabil, întrucât Wortman a avut dispute cu câteva dintre victimele sale.

GRC s-a confruntat cu critici aprige pentru soluționarea cazului după ce a recunoscut că nu a reușit să emită o alertă publică în timp util după ce a venit primul apel 911.

Un document al instanței lansat luna trecută conținea semne de avertizare aparent ignorate de poliție, inclusiv istoricul comportamentului paranoic al lui Wortman și stocul său de arme și benzină. Un martor l-a descris pe atacator, acum mort, ca fiind un „sociopat”  care ținea mereu o pușcă lângă șemineu.

Un fost coleg a spus ofițerilor că Wortman a fost „paranoic” în legătură cu pandemia COVID-19 și a suferit recent o „cădere psihică”. Wortman a fost, de asemenea, obiectul mai multor plângeri cu privire la armele ilegale și la un atac asupra prietenei sale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.