Breaking News. Trei bărbați, arestați în ancheta pentru furtului tezaurului. Niciunul nu e român

Breaking News. Trei bărbați, arestați în ancheta pentru furtului tezaurului. Niciunul nu e român

Update 4 - Poliția Română, anunț despre anchetă

Poliția Română a fost informată de Poliția Olandeză încă de pe 25 ianuarie cu privire la anchetă.

Chestorul Bogdan Despescu a confirmat, la rândul său, reținerea a trei persoane

Niciunul dintre cei trei nu este român.

 

Update 3 - Muzeul Drents confirmă arestările

Muzeul Drents a anunțat pe siteul său arestarea suspecților în cazul furtului tezaurului dacic. „Veste bună: arestarea a trei suspecți

Suntem foarte încântați de veștile pline de speranță cu privire la arestările din Olanda de Nord.

Avem un mare respect pentru agențiile de aplicare a legii care se ocupă de acest caz teribil atât de eficient și așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare. Returnarea în siguranță a artefactelor furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați.

Nu numai pentru noi, ci mai ales pentru poporul român”, au scris reprezentanții muzeului.

Update 2 - Trei bărbați arestați pentru jaful tezaurului

După o căutare intensivă de patru zile, poliția a arestat trei bărbați în Olanda de Nord pentru spectaculosul jaf de aur de la Muzeul Drents din Assen, de sâmbătă dimineață.

Nu se știe încă dacă comorile dacice furate au fost recuperate, scrie ziarul olandez De Telegraaf.

Poliția din Olanda de Nord a confirmat pentru De Telegraaf că arestările s-au făcut ân urma unui pont primit pe linia specială.

Suspecții au fost arestați în Heerhugowaard.

Update - Un nou suspect în jaful tezaurului

Anchetatorii olandezi au un nou suspect în cazul jafului căruia i-a cîzut victimă tezaurul dacic al României. Ei au publicat mai multe imagini cu un suspect despre care știu că a fost filmat într-un magazin de materiale de construcții, de unde ar fi cumprat barosul și celelalte unelte folosite la spargere.

suspect olanda

suspect olanda

Noi detalii despre furtul tezaurului dacic. Ciocanul, barosul şi ranga descoperite de poliţie la muzeul jefuit, Drents, din Assen, ar putea ajuta autoritățile să găsească hoțul, a spus un fost investigator judiciar al poliţiei olandeze, John Pel. El consideră că detectivii ştiu mult mai multe decât s-a spus în emisiunea Opsporing Verzocht.

Noi detalii despre furtul tezaurului dacic

Luni, experţii criminalişti ai poliţiei au scos două ciocane din şanţurile cu apă din imediata vecinătate a muzeului din Assen. Acestea ar putea conţine materiale criminalistice esenţiale pentru anchetă. S-ar putea să ajute la prinderea hoților și Volkswagen-ul Golf incendiat găsit lângă Rolde. John Pel a spus că se pot lua probe ADN de pe toate obiectele.

Jaful de la Drents

Jaful de la Drents. Sursa foto: capturi video

Se pot lua probe ADN de pe obiectele găsite

Dar mai poate fi găsit ADN pe obiectele găsite în apă şi într-o maşină arsă? a fost întrebat John Pel. „Cu siguranţă”, spune acesta. „Epiteliul pielii, adică celulele moarte ale pielii, poate fi găsit pe ciocan şi pe baros în ciuda faptului că acestea au fost în apă. Atunci când loveşti cu ciocanul şi cu barosul, trebuie să pui multă forţă pe mâner, altfel acestea îţi zboară din mâini. Din cauza asta, de multe ori rămâne ceva în urmă”, a explicat legistul pentru De Telegraaf.

„În trecut, am avut succes în cazuri de jafuri şi spargeri cu acest tip de urme”, a declarat Pel. În cazul unei solicitări urgente, Institutul de Medicină Legală din Ţările de Jos poate oferi rezultatele investigaţiei criminalistice după numai patru ore.

În calitate de legist, experimentatul John Pel a lucrat la zeci de anchete de crimă şi a fost implicat în numeroase invetigaţii, inclusiv cea referitoare la prăbuşirea zborului MH17 doborât de separatiştii proruşi în 2014 în estul Ucrainei. El a spus că și atunci s-au luat probe ADN.

„Un bun exemplu este asasinarea lui Thomas van der Bijl în 2016 în Amsterdam. Am recuperat arma cu care a fost împuşcat din canal. Arma respectivă a zăcut acolo mai mult de 24 de ore, dar încă mai conţinea epiteliu cutanat şi, prin urmare, ADN de la făptaş”, a povestit Pel.

VW folosit la jaful Muzeului Drents

VW folosit la jaful Muzeului Drents. Foto: Poliția olandeză / https://112drenthe.nl/

ADN-ul poate fi introdus în baza națională de date

ADN-ul lăsat în urmă poate fi introdus în baza naţională de date. Dacă ADN-ul infractorului se află în baza de date, se obţine o potrivire. „ADN-ul este esenţial pentru probatoriu în cadrul unui proces”, subliniază Pel.

Specialistul a reamintit că există cioburi de sticlă la locul faptei, în muzeu. Infractorii au spart vitrinele din muzeu pentru a lua obiectele de valoare. „Întotdeauna rămân fragmente mici în urma unui ciocan. Suntem foarte avansaţi cu cercetarea sticlei la Institutul de Medicină Legală din Ţările de Jos. Prin cercetare criminalistică, se poate face legătura între un ciocan şi locul crimei. Acest lucru este important şi pentru probatoriu”, a declarat Pel.

Poliţia olandeză a declarat marţi seară, în cadrul emisiunii „Opsporing Verzocht”, că autorii ar putea fi din Olanda de Nord. Pel a spus că anchetatorii știu mai multe, dar că nu pot face publice unele informații momentan.

„Contaţi pe faptul că anchetatorii sunt întotdeauna mult mai avansaţi cu ancheta decât se spune public. Există obiecte de valoare furate care trebuie returnate şi marea întrebare este cine a ordonat jaful. Un motiv în plus pentru a-i urmări pe făptaşi o vreme, pentru a vedea cu cine sunt în contact şi încotro se îndreaptă. Aceasta este o strategie. Este decisă de şeful echipei de anchetă şi de procuror”, a menţionat legistul.

Ne puteți urmări și pe Google News