Evenimentul Zilei > Politica > Nicuşor Dan, LĂMURIRI cu privire la intrarea lui Cioloş în USR
Nicuşor Dan, LĂMURIRI cu privire la intrarea lui Cioloş în USR

Nicuşor Dan, LĂMURIRI cu privire la intrarea lui Cioloş în USR

Liderul USR, Nicuşor Dan, a scris despre intrarea fostului premier, Dacian Cioloş, în partid şi a explicat care este poziţia sa faţă de această temă.

„Pe tema intrării lui Dacian Cioloş în USR s-au spus multe neadevăruri şi "jumătăţi de adevăr". S-au relatat trunchiat lucrurile care s-au întâmplat şi s-au denaturat mult cuvintele pe care le-am spus. De aceea, vă sunt dator cu poziţia mea faţă de acest subiect:

1. Nu a existat o decizie de respingere a intrării lui Dacian Cioloş în USR. De altfel, nimeni nu poate decide să respingă intrarea în USR a oricărei persoane care respectă criteriile de admitere în USR.

2. I-a fost transmisă lui Dacian Cioloş o invitaţie pentru o discuţie privind intrarea în USR (sau colaborarea cu USR) pentru el şi pentru echipa lui. O echipă din USR a fost mandatată pentru acest dialog. Ca urmare, în acest moment decizia de a participa la această discuţie este la Dacian Cioloş.

3. Opinia majoritară în partid este că intrarea lui Dacian Cioloş în USR, în acest moment, este benefică pentru USR. Eu am susţinut opinia contrară dar USR este un partid democratic şi voi acţiona în acord cu voinţa majorităţii.

4. Opinia majoritară în USR este că partidul nostru trebuie să continue în linia „morală” în care a început: fără primirea de primari sau parlamentari de la alte partide. Fără fuziuni sau alianţe cu partidele vechi şi fără dizolvarea în „marele partid al dreptei”.

5. Cu mici excepţii, dezbaterea în USR a fost una pe argumente şi nu pretext pentru o lupta de putere în interior. Vă sintetizez care sunt argumentele "pro" şi "contra" vis a vis de intrarea în acest moment a lui Dacian Cioloş în USR:

5.1. Opinia majoritară:

a. În clipă de faţă Cioloş este o persoană cu o credibilitate percepută mai mare decât credibilitatea percepută a USR; deci speranţa că va există un transfer de credibilitate dinspre dansul înspre USR; deci – în consecinţă – o creştere în sondaje a USR

b. Poate aduce un plus de profesionalism în USR

c. Poate aduce USR-ului leadershipul de care are nevoie în aceste momente.

5.2. Opinia minoritară:

a. În clipă de faţă, brandul "Dacian Cioloş" este mai bine definit decât brandul USR. Din acest motiv USR va deveni pentru opinia publică "partidul lui Cioloş” şi prin asta va dispare imaginea de independenţa faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Cioloş a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. În campanie a fost purtător de imagine PNL, apărând pe afişele PNL şi 60% din persoanele care îl vor în politică îl văd pe Cioloş în PNL.

b. Chiar dacă aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limita imaginea USR la performanţa guvernului Cioloş, cu toate compromisurile ei (non-combat la votul pentru primari într-un singur tur, prestaţiile miniştrilor Dancu, Tobă şi Curaj, etc.)

c. În publicul reformist care simpatizează (cumulat) cu "Dacian Cioloş şi USR" există un clivaj între un public „moral” şi un public „pragmatic” (între cei care nu acceptă alianţa cu PNL şi cei care o acceptă; între cei care nu acceptă primiri de primari şi parlamentari de la partidele din majoritate, şi cei care le acceptă). În acest moment, Dacian Cioloş şi echipa sa par orientaţi înspre "soluţia pragmatică”. Aşa că un partid nou-creat al lui Dacian Cioloş funcţionând separat plus USR ar putea cuprinde împreună ambele publicuri – funcţionând complementar. Ar servi "cauza" fără să alieneze niciun "alegător reformist", având fiecare publicul lui natural.

6. Închei aici, sperând că acum sunteţi mult mai bine informaţi despre ce s-a întâmplat cu adevărat până acum, care e stadiul actual al discuţiilor şi care sunt curentele de gândire şi acţiune din interiorul USR. Cunoscând acum argumentele puse la bătaie, puteţi să va faceţi o părere personală în deplină cunoştiinţă de cauza”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Citiţi mai multe AICI şi AICI.