Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan face anunțul așteptat de toți bucureștenii. Când vom avea viceprimari la Capitală
Nicușor Dan face anunțul așteptat de toți bucureștenii. Când vom avea viceprimari la Capitală

Nicușor Dan face anunțul așteptat de toți bucureștenii. Când vom avea viceprimari la Capitală

Viceprimarii Capitalei ar putea fi aleși pe 8 decembrie, într-o ședință extraordinară a Consiliului General, dacă vor fi validate mandatele celor 10 consilieri generali suplenați.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului General pentru data de 8 decembrie, ocazie cu care ar putea avea loc alegeri pentru viceprimarii Municipiului București. El şi-a exprimat speranţa că, până la şedinţa din 8 decembrie, vor fi validate de instanţă şi mandatele celor zece consilieri municipali supleanţi. În acest sens, Nicușor Dan a precizat că va transmite o adresă către judecătorie pentru a solicita accelerarea validării consilierilor municipali supleanţi.

„Sper, în acelaşi timp, ca toate mandatele consilierilor generali să fie validate până în ziua de marţi, astfel încât să se poată alege şi cei doi viceprimari ai Capitalei. Voi trimite mâine şi o adresă către instanţă, cu solicitarea accelerării acestui proces care trenează deja de destulă vreme”, a scris primarul general într-o postare pe contul său de Facebook.

Nicuşor Dan a precizat că alegerea viceprimarilor va fi posibilă abia după soluţionarea definitivă a unui litigiu aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1.

„Este un litigiu care este încă la Judecătoria Sectorului 1. Din păcate, încă nu s-a soluţionat până în momentul acesta. În prima secundă după soluţionarea definitivă a acelui litigiu vom avea alegerea viceprimarilor”, a explicat Nicușor Dan.

Potrivit spuselor sale, pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de consiliu nu a fost  trecută și alegerea viceprimarilor, deoarece Codul administrativ stabilește că această procedură se poate face doar în momentul în care Consiliul General este în componență completă.

„E chestiune logică, pentru că altfel s-ar putea ca viceprimarii să fie aleşi de prima tranşă de consilieri, care să nu fie reprezentativi din punct de vedere politic şi apoi nu vor putea fi schimbaţi decât cu majoritate de două treimi”, a subliniat Nicușor Dan.

Ce proiecte vor fi dezbătute

Primarul Nicușor Dan a anunțat că pe ordinea de zi a viitoarei ședințe extraordinare, programată pentru 8 decembrie vor fi propuse mai multe proiecte de hotărâri care necesită o aprobare de urgență.

„Va fi vorba, în primul rând, despre rectificarea bugetară pentru a putea plăti stimulentele destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, nou-născuţilor, familiilor monoparentale, femeilor însărcinate şi cuplurilor înscrise în programul pentru fertilizare in vitro. În plus, vom lua decizii privind ajutorul financiar pentru instituţiile independente din domeniul artelor spectacolului şi vom solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării preluarea cluburilor sportive şcolare şi a cluburilor copiilor din Bucureşti. Va fi supusă, de asemenea, atenţiei CGMB propunerea eliminării taxei pentru turism în 2021”, a mai arătat Nicușor Dan.