Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicușor Dan, anunț important pentru bucureșteni: „Plătești cât arunci”
Nicușor Dan, anunț important pentru bucureșteni: „Plătești cât arunci”

Nicușor Dan, anunț important pentru bucureșteni: „Plătești cât arunci”

Primarul general Nicușor Dan vrea să schimbe modalitatea de plată a bucureștenilor la salubritate.

Nicușor Dan face anunțul anului. Noua strategie a primarului general în materia gunoului menajer, va fi ”plătești cât arunci” sau ”selectezi, nu plătești”. Nicușor Dan a mai spus că în viitorul apropiat, în București, gunoiul se va ridica selectiv. Pentru fracția umedă, adică ceea ce nu poate fi sortat, oamenii vor plăti la cantitate.

La nivelul Capitalei, primarii de sectoare și primarul general ai înființat Asociația Pentru Dezvoltarea Intercomunitară. În acest sens, a mai spus Nicușor Dan va fi creată și o strategie comună de colectare a gunoiului.

„Am discutat despre deşeuri. Este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem s-o amânăm. Important este că Primăria Generală şi cele şase primării de sector avem o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Bucureşti. Această strategie se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie. Și într-un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Municipiul Bucureşti. Am decis împreună să creăm un ADI, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Astfel vrem să implementăm împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm banii europeni care pe exerciţiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a declarat Nicușor Dan.

La Cluj o astfel de asociație există de mai mulți ani, iar prin intermediul ei au putut fi atrase fonduri europene. În plus, a fost construit chiar un Centru de Management Integrat al Deșeurilor care este folosit de toate primăriile din județul Cluj.

Plătești cât arunci. Nicușor Dan face anunțul anului.

Nicușor Dan a mai spus că Bucureștiul trebuie să treacă la un alt capitol, la capitolul ridicării gunoaielor menajere.

„Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul „Plăteşti cât arunci”. În sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate – nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate – tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori şi am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selecteză în Municipiul Bucureşti să fie unitară la nivelul Municipiului Bucureşti, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a anunțat primarul general al Capitalei.

La discuții a fost prezent și ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Este un nou început pentru Capitală”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.

Au mai fost prezenți și preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, dar și reprezentanţi ai organismelor care finanţează și care intermediază fondurile europene în România.