Marți, Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a anunțat, pe Facebook, că „Tribunalul Bucureşti a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ sector 1, prin care deveneau construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din sectorul 1. Acţiunea a fost iniţiată de 5 ong-uri: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai şi Asociaţia Protecţia Lacului Băneasa”.

De asemenea, Nicușor Dan a mai scris că „fără avizul de mediu, Gabriela Firea şi Daniel Tudorache nu mai pot înainta cu PUZ-ul care ar fi desfigurat Sectorul 1. Este procesul cu nr. 169 câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe litigii de mediu, construcţii şi protejarea patrimoniulu”.

Reacția lui Daniel Tudorache nu a întârziat să apară, după ce Tribunalul Bucureşti a suspendat avizul de mediu pentru PUZ în Pădurea Băneasa şi în Herăstrău. „Dacă a nu lăsa să se taie niciun copac din Pădurea Băneasa înseamnă a desfigura, atunci înseamnă că nu cunoaştem limba română. Prin acest PUZ, se trece Pădurea Băneasa din intravilan în extravilan, ceea ce înseamnă că nu se va mai tăia niciun pom. Eu salvez pădurea”.

„Eu nu mai vreau să se construiască în Pădurea Băneasa!”, a mai spus Tudorache. În ceea ce privește Parcul Herăstrău, primarul Sectorului 1 a afirmat că acesta este zonă protejată aflată în administrarea Primăriei Capitalei.

„Se va demonstra că tot ceea ce au spus este sau dezinformare crasă sau neştiinţă sau prostie. Au dezinformat cetăţenii Sectorului 1”, a spus Daniel Tudorache, referindu-se la Nicuşor Dan şi la Clotilde Armand, contestatari ai proiectului.

Mai mult, primarul Tudorache a mai spus că firma care a realizat Planul de Urbanism Coordonator al Sectorului 1, Vego Concept Engineering, şi-a oferit gratuit serviciile şi că o astfel de ofertă nu putea fi refuzată și că această firmă a realizat astfel de proiecte și pentru alte secotare din Capitală.

„Dispune suspendarea executării Deciziei nr. 3/23.03.2020 şi Avizului de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II a Contencios Administrativ şi Fiscal în termen de 5 zile de la comunicare”, a decis marţi Tribunalul Bucureşti, la solicitarea mai multor asociaţii civice care contestă Planul de Urbanism al Sectorului 1.