Șerban Nicolae a declarat, miercuri, că ALDE ar fi trebuit să găsească un candidat mai bun pentru funcția de Avocat al Poporului. Totuși, acesta a precizat că nu există motive pentru ca PSD să respingă candidatura lui Renate Weber pentru această funcție.

„În ceea ce priveşte pe Renate Weber, bănuiesc că ALDE ar fi putut găsi şi soluţii mai potrivite dar nu comentez, este vorba de o alianţă şi nu există motive pentru a respinge candidatura doamnei Renate Weber cu riscul de a periclita alianţa cu un partid loial şi bun partener în această perioadă din motive sau din raţiuni personale”, a declarat Șerban Nicolae.

El a afirmat că Renate Weber a avut prestație remarcabilă și respectabilă.

„Nu sunt foarte convins că trecutul domniei sale de preşedinte al Fundaţiei pentru o societate deschisă, Fundaţia Soros, este cel mai bun argument. Prestaţia din ultimii ani este una respectabilă şi remarcabilă în ultimii ani în domeniul apărării drepturilor omului şi în domeniul combaterii abuzurilor petrecute în era Băsescu- Macovei-Portocală-Kovesi …dar aş fi vreut să fiu convins că e unul care nu a avut rateuri în activitatea publică şi că e o persoană care şi-a păstrat o anumită linie în ceea ce priveşte valorile şi principiile. Doamna Renate Weber a fost consiliera personală a dlui Băsescu. La acel moment a susţinut cu mare entuyiasm toate modificările făcute de Macovei în spriritul stalinist cel mai pur prin care procurorii erau subordonaţi ministrului Justitţiei, în general toată Justiţia era subordonată serviciilor de informaţii şi controlul asupra instrumentelor de Justiţie penală era transferat către zona ocultă, către zona care este absolut închisă opiniei publice şi cercetării transparente a societăţii”, a adăugat Nicolae.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să voteze, miercuri, numirea unui nou Avocat al Poporului, propunerea ALDE pentru acest post fiind Renate Weber. PNL și USR îl susțin pe Peter Eckstein Kovacs pentru această funcție, iar PMP pe avocatul Cătălin Voinea-Mic.