Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicolae Ciucă, pus la zid de un cunoscut profesor: „Ești o rușine pentru lumea academică și pentru Armata Română”
Nicolae Ciucă, pus la zid de un  cunoscut profesor: „Ești o rușine pentru lumea academică și pentru Armata Română”

Nicolae Ciucă, pus la zid de un cunoscut profesor: „Ești o rușine pentru lumea academică și pentru Armata Română”

Teza de doctorat a premierul Nicolae Ciucă este unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului. După ce nume grele din lumea politică au fost alături de oficial, iată că acesta este pus și la zid, de către un profesor de la UBB Cluj. „Plagiatul domnului Nicolae Ciucă nu este, din păcate o surpriză.”

Asupra premierul Nicolae Ciucă planează acuzația de plagiat, venită din partea unei jurnaliste. În timp ce mulți oameni politici au luat apărarea oficialului, Ciprian Mihali, profesor universitar de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, îl pune la zid.

Cadrul universitar susține că acuzațiile de plagiat nu ar mai trebui să mire pe nimeni, deoarece acesta este modul în care funcționează sistemul. Mulți sunt dispuși să scoată bani grei din buzunare pentru ca un autor anomim să le facă teza de doctorat. Ciprian Mihali, fost director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei, susține că îi este extrem de greu să creadă că premierul Ciucă a petrecut ore în șir în bibliotecă, cautând și ipotezând documente.

„Plagiatul domnului Nicolae Ciucă nu este, din păcate o surpriză. El confirmă mai degrabă modul în care funcționează acordarea de titluri academice în instituțiile de învățământ superior care formează cadre ale aparatului de forță din România: o rețea foarte solidă de conducători de doctorate «ajută» – prin ritualuri foarte bine codificate: stabilirea de comisii, evaluări, rapoarte, susțineri – o elită militară, polițienească sau de intelligence să obțină titluri de doctor cu care să poată avansa în carieră pe calea cea mai rapidă și cu beneficii pecuniare și simbolice substanțiale.

Suntem îndreptățiți să denunțăm maimuțăreala doctorală a domnului Ciucă. Armate de doctori au în spate armate de scriitori anonimi de doctorate. Pentru că disciplina tăcerii funcționează foarte bine în aceste instituții, nu vom ști niciodată dacă tezele de doctorat sunt scrise de cei care le semnează sau de alte persoane, plătite gras să facă asta. Dar ne putem imagina cu greu oameni de acțiune, aflați în misiuni, în posturi și funcții importante de stat petrecând ore în șir, zi după zi, în biblioteci, scotocind prin arhive și fonduri documentare după cărți și rapoarte greu accesibile, pentru a culege date, a le organiza, a lansa ipoteze, a le dezvolta, a le organiza stilistic și a le tehnoredacta“, crede Ciprian Mihali.

Acuzațiile de plagiat asupra lui Ciucă, o lovitură pentru proiectul „România Educată”

Profesorul de la UBB Cluj este ferm convins că acuzațiile de plagiat sunt adevărate și susține că o astfel de acțiune este o rușine nu doar pentru Guvern, ci și pentru Armata Română. Faptul că se oferă bani grei pentru o teză de doctorat este, până la urmă, o rușine și pentru lumea academică, susține profesorul.

”Dacă domnia sa nu are probleme cu această rușine, negociindu-și cu propria conștiința capacitatea de a încălca onoarea militară, în schimb pentru Guvernul României și pentru Președinția țării este o lovitură teribilă dată proiectului „România educată”, mai susține universitarul clujean.

Ciprian Mihali vede o legătură între suspiciunile de plagiat la adresa mai multor miniștri și proiectul „România Educată“.

„În numai câteva luni de la lansare, acest proiect a fost sabotat de doi miniștri liberali (precedentul fiind Florin Roman, n.red.) plagiatori, astfel încât părem tot mai îndreptățiți să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai în asta constă «educarea» României.

Armata Română iese și ea terfelită din această poveste, pentru că a promovat vreme de aproape două decenii un personaj important dispus la fraudă și, de ce nu, un personaj care se știe vulnerabil, expus la șantaj“, susține Ciprian Mihali.