Nicolae Ciucă, apel la liniște în coaliție. Replică pentru Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă, apel la liniște în coaliție. Replică pentru Marcel Ciolacu Nicolae Ciucă Sursa foto: Facebook

Nicolae Ciucă recomandă „guvernanților” să se ocupe de problemele oamenilor și să abandoneze conflictele și disputele pe funcții. Politicianul PNL a făcut aceste comentarii după ce Marcel Ciolacu a amenințat că renunță la funcția de premier în cazul ruperii coaliției

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a reacționat după declarațiile lui Marcel Ciolacu. Premierul a amenințat că va renunța la mandat dacă liberalii ies de la guvernare. Disputa dintre cele două formațiuni a fost provocată de speculațiile cu privire la o posibilă retragere a PNL din Guvern.

Nicolae Ciucă, apel la pace în coaliție

În acest context, la o zi după declarațiile lui Marcel Ciolacu, președintele PNL a făcut un comentariu pe acest subiect. Nicolae Ciucă le-a recomandat „guvernanților” să lase disputele și conflictele interne și să se concentreze pe guvernare. Să lucreze în interesul oamenilor.

„Am intrat la guvernare pentru a aduce stabilitate. În politică, în guvern, în societate. Îndemn guvernanții care au uitat această motivație în ultimii ani să își reamintească de angajamentul lor, să își aducă aminte ce ne-am propus să realizăm pentru români și pentru țară, în vremuri complicate. În contextul acestor zile, saturat de discurs politic, să nu uităm că suntem aici pentru oameni. Nu pentru noi și nu pentru funcții”, a spus Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul a subliniat că scopul coaliției de guvernare a fost acela de a menține stabilitate în țară. Potrivit spuselor sale, scopul guvernării este de a atrage fonduri europene și de a dezvolta societatea românească. El și-a încheiat mesajul repetând că discuțiile pe funcții și conflictele nu fac bine.

„Să ne amintim ce le-am promis românilor. Nu am promis nimănui conflicte, nu asta e menirea noastră aici. Ne așteaptă încă multă muncă în următorii ani. Avem oportunitatea să aducem mai mulți bani europeni, să îmbunătățim sistemul de sănătate, să creștem veniturile tuturor și să dezvoltăm comunitățile. Asta e promisiunea noastră și este jurământul pe care l-am făcut românilor, pentru care conflictele și discuțiile despre funcții nu înseamnă nimic și nu le fac cu nimic viața mai bună”, a mai spus Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe Facebook.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu

PreședintelePNL, Nicolae Ciucă, a reacționat cu acest mesaj după declarațiile lui Marcel Ciolacu de la Roma. Premierul în funcție a amenințat că-și va depune mandatul dacă liberalii ies de la guvernare. Într-o declarație făcută în fața jurnaliștilor, el a spus că PSD a acceptat să preia guvernare în condiții dificile. Drept urmare, Ciolacu a amenințat că nu va conduce un guvern minoritar și că-și va depune mandatul imediat.

„Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliţie să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul preşedinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-minstru. Eu am intrat în acest proiect după o discuţie, inclusiv cu preşedintele României, că vom duce această coaliţie şi această guvernare cel puţin până în anul 2024”, a spus Ciolacu.

Totodată, premierul a ținut să precizeze că el nu crede că Nicolae Ciucă va accepta așa ceva. Mai ales că PNL a condus guvernul vreme de trei ani și jumătate. Faptul că partidul are 20% în sondaje, după această perioadă, n-ar trebui să determine o ruptură a coaliției.

„Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani şi jumătate, având un scor electoral de 20 la sută, şi ni se pare normal să avem în continuare prim-ministru sau anumite decizii, cred că este o abordare greşită”, a subliniat premierul.

Marcel Ciolacu vrea să ia fața UDMR-ului. Planul PSD pentru CJ şi Primăria Satu Mare

Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ciucă despre comasare

Noua dispută din coaliția de guvernare a apărut în contextul eșecului discuțiilor despre comasarea alegerilor. Delegații celor două partide nu au reușit să se înțeleagă pe acest subiect. Drept urmare, au decis să mai încerce încă o negociere pentru vineri. În acest context, Nicolae Ciucă este de părere că orice discuție pe tema comasării nu trebuie prelungită după această dată.

„Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm pentru că, pe de o parte, ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de foarte mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem celelalte probleme care sunt pe agenda guvernamentală şi trebuie rezolvate. Nu se profilează încă o decizie. Se discută, se analizează, urmează ca tot ce ține de calendar să fie agreat de ambele partide”, a spus Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a precizat că nu dorește să aprobe un calendar electoral pe bucăți. El a spus că discuțiile despre comasare trebuie să cuprindă toate tipurile de alegeri. El a spus că dorește să modifice legislația electoală pentru tot anul.

„În momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile, pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare. Nu aş duce discuţiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc, ca şi prim-ministru, să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pe tot anul electoral, nu pe bucăţi, nu facem acum o comasare, pe urmă ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor. Trebuie dat, dacă se modifică calendarul”, a declarat Marcel Ciolacu.