Evenimentul Zilei > International > Nici Statul, nici ONU. Mediatorul independent, o nouă armă a diplomației
Nici Statul, nici ONU. Mediatorul independent, o nouă armă a diplomației

Nici Statul, nici ONU. Mediatorul independent, o nouă armă a diplomației

Un sector discret dar în plină expansiune îl reprezintă actorii independenți care lucrează ca mediatori în conflictele din întreaga lume

Încă din copilărie, David Gorman știa că vrea să rezolve conflictele și să ajute la construirea păcii, dar fără a deveni diplomat constrâns de interese naționale.

Deși sună romantic (pentru unii chiar suspect) , în realitate există un sector discret dar în plină expansiune al ONG-urilor și altor actori independenți care lucrează ca mediatori în întreaga lume.

„Dacă nu sunteți legați de un guvern, puteți fi imparțiali, nu vi se cere să aplicați o anumită politică”, a declarat David Gorman, director pentru Eurasia al Centrului pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva, care are mai mult de cincizeci de mediatori.

„Dacă sunteți independent, sunteți și mai creativ”, a afirmat, pentru AFP, acest american în vârstă de 50 de ani.

În fața unei ONU adesea împiedicate de interesele statelor sale membre, și a guvernelor reticente în fața riscurilor, mediatorii independenți se impun din ce în ce mai mult.

În multe cazuri, „ONU nu poate face cutare lucru, statele nu vor să facă cutare lucru, deci este nevoie de altceva”, a spus Gorman.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.