Evenimentul Zilei > International > New York spune bye-bye pungilor din plastic
New York spune bye-bye pungilor din plastic

New York spune bye-bye pungilor din plastic

Peste 23 de miliarde de pungi din plastic se consumă anual în statul New York.

Începând de duminică, comercianții nu mai pot vinde pungi din plastic, chiar dacă vor exista unele excepții. Au trebuit să treacă patru ani de eforturi pentru ca orașul New York să interzică pungile din plastic de unică folosință în magazine.

Municipalitatea a încercat, în 2016, să impună o taxă pe aceste pungi, dar ea a fost anulată de legislativul statului New York. Trei ani mai târziu, legiuitorii au dat undă verde pentru eliminarea pungilor din plastic de unică folosință.

Întrebați de AFP, oamenii din New York s-au declarat gata să accepte noile reguli. Dar nu toți.

Janice Vrana, în vârstă de 66 de ani, spune că folosește de zece ani pungi refolosibile pentru a-și face cumpărăturile și este nerăbdătoare să scape de pungile din plastic „invazive” pe care „le poți călca cu camionul de 500 de ori și tot nu se distrug”. „Dacă pot contribui la eliminarea lor, o fac bucuroasă”, a spus femeia.

„Este minunat că oamenii devin mai conștienți de modul în care achizițiile lor zilnice afectează mediul, sunt pentru”, a spus Janine Franciosa (38 de ani), care lucrează în publicitate. Pungile de plastic sunt uneori foarte practice, subliniază ea totuși, dar „va trebui să învățăm să ne adaptăm”.

„Mulți oameni sunt nemulțumiți și cer în continuare pungi din plastic, mai ales că mulți le folosesc ca pungi pentru pubele”, explică Terri Maldonado, casieră la un supermarket din Lower East Side. „Ei nu au cumpărat niciodată saci speciali pentru pubele”.

Statul New York consumă aproximativ 23 de miliarde de saci din plastic pe an, conform cifrelor oficiale.

Aproximativ 85% dintre ei ajung să fie aruncate, poluând străzi, plaje sau aterizând în depozitele de deșeuri. Potrivit lui Kate Kurera, director adjunct al organizației de mediu Advocates of New York, măsura ar trebui să „reducă în mod semnificativ” poluarea cu plastic.

Plasticul este tolerat pentru ambalarea medicamentelor sau a ziarelor livrate la domiciliu, adesea lăsate la ușă, sau a produselor proaspete care nu sunt preambalate, cum ar fi carnea și peștele.