Evenimentul Zilei > Actualitate > Negocieri dure la MAI. Ce au obținut polițiștii de la ministrul Vela
Negocieri dure la MAI. Ce au obținut polițiștii de la ministrul Vela

Negocieri dure la MAI. Ce au obținut polițiștii de la ministrul Vela

Disputele dintre unii lideri de sindicat și ministrul Marcel Vela au fost tranșate în cadrul unor discuții dure care au avut loc la sediul MAI. Ce au obținut, de fapt, polițiștii?

Polițiștii au obținut promisiuni din partea ministrului afacerilor interne, Marcel Vela. Unele care pot fi puse în practică în actuala situație de interimat a oficialului MAI, altele care depind de ordonanțe sau hotărâri de guvern, ce vor fi adoptate în momentul în care la Palatul Victoria va fi desemnată o echipă constituțională.

Practic, după deringolada din Poliția Română, generată de conflictul deschis dintre ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, pe de o parte, și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, pe de altă parte, liderii celor mai reprezentative sindicate din Poliția Română s-au prezentat la întâlnirea cu șeful MAI.

Întâlnirea între ministrul Marcel Vela și organizațiile sindicale, de la sediul MAI, fusese stabilită încă de luni.

Oficialii Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) au dezvăluit că subiectul fierbinte al momentului a fost, așa cum era de așteptat, modul de aplicare a Deciziei ICCJ nr. 51/2019, privind egalizarea salarizării la nivel maxim a polițiștilor si personalului contractual din MAI, publicată în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie 2020.

Decizia instanței supreme a stabilit că lucrătorii din același domeniu de activitate să primescă bani în mod egal.

„Adică dacă polițiștii de la Serviciul Economic, de exemplu, fac același tip de activitate trebuie să fie renumerați în mod egal. Evident, rămân criteriile de grad și vechime, dar acelea sunt, oricum, prevăzute. Ar trebui să dispară genul acela de spcialist I, specialist II pe care le stabilește un șef, în mod mai mult sau mai puțin obiectiv…”, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, Iulian Surugiu.

Practic, este vorba despre o sumă de bani estimată cam la 500 de milioane de lei, care ar putea acoperi aceste echivalări stabilite de Înalta Curte, cam 150-200 de lei creșteri la salariu, a precizat liderul de sindicat.

Ministrul Vela a precizat că a analizat posibilitatea de a emite un ordin…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE