Din luna mai, China și India s-au angajat într-o serie de ciocniri armate de-a lungul frontierei comune. Ultima s-a soldat cu trei militari indieni morți, într-o „confruntare violentă” cu armata chineză, în zona de graniță disputată, Ladakh, în nordul Indiei, a anunțat marți armata indiană.

China a acuzat India că este responsabilă de incident, încălcând în două rânduri linia de frontieră contestată, dar nu a dat publicității numărul de morți înregistrat de partea sa.

Cele două mari puteri nucleare afirmă totuși că doresc „rezolvarea pașnică” a acestei crize, pe cale diplomatică.

„În cursul procesului de dezescaladare, aflat în curs în valea râului Galwan, o confruntare violentă s-a produs noaptea trecută provocând victime de ambele părți. Pierderile de vieți de partea indiană numără un ofițer și doi soldați”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei indiene, citat de AFP.

De partea sa, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijia, a declarat presei că „trupele indiene au violat grav pe 15 iunie consensul bilateral și au trecut frontiera în două rânduri, înainte de a se deda la activități ilegale și a ataca soldați chinezi, ceea ce a dus la o gravă confruntare fizică”.

Oficiali de rang înalt din cele două tabere negociază acum pentru a dezamorsa situația, se arată într-un comunicat al armatei indiene.

În urma unei runde de negocieri între generalii celor două părți, cu zece zile în urmă, a fost convenit un proces de dezangajare în anumite zone disputate din Ladakh.

„China și India au căzut de acord pentru a rezolva problemele bilaterale prin dialog și consultare”, a afirmat purtătorul de cuvânt chinez.

„Facem o dată în plus apel la India (…) să-și stăpânească trupele de la frontieră. Nu încălcați frontiera, nu provocați tulburări”, a amenințat Zhao Lijia.

La începutul lui mai, s-au înregistrat confruntări cu pumni, pietre și bâte între militarii celor două țări, în regiunea Sikkim, din estul Indiei. Ciocnirile au făcut atunci mai mulți răniți.

De asemenea, trupele chineze au avansat și  în zonele considerate de India ca fiind ale sale, cum ar fi cele situate în regiunea Ladakh, fapt care a determinat New Delhi să aducă întăriri în aria confruntărilor.