Hoațele, arată publicația britanică, acționează în echipe de până la cinci persoane, iar victimele sunt, în general, turiștii japonezi și arabi bogați.

The Sun a obținut și fotografii de pe telefoanele fetelor din găști, inclusiv una în care un brad de Crăciun este decorat cu bancnote de 50 de lire sterline, dar și o grămadă de hârtii de 20 de lire sterline.

Un detectiv privat care lucrează pe Oxford Street a spus că multe magazine mari cheamă arareori poliția. În schimb, detectivii care lucrează pentru magazinele de lux se folosesc de legea care prevede „arestarea cetățenească” pentru a reține infractoarele. Le înregistrează actele de identitate, le fotografiază și apoi le dau interdicție pe viață în magazine.

Detectivul a declarat că hoațele concurează între ele și au chiar propriul clasament, „similar cu cel din Premier League”.

O femeie care își spune Diana Express este în prezent numărul 1 în lume. Un alt grup a fost numit Spice Girls, pentru că întotdeauna operează într-o formație de cinci.

Detectivul a adăugat: „Una este Scary, una este Baby, celelalte sunt cunoscute drept Old Spice, Chubby Spice și Pretty Spice.

Româncele lucrează în pereche, bulgăroaicele în grupuri mai mari
„Doar cele mai bune vin la Oxford Street. Este practic echivalentul finalei Ligii Campionilor de pe Wembley”, a adăugat detectivul.

„Am văzut fotografii din telefoanele lor. Locuiesc în vile cu podele de marmură și paturi din marmură”, a mai spus acesta.

El spune că femeile vin din zonele Plovdiv, Sofia și Varna din Bulgaria și București, România. Investigatorul privat a declarat că astfel de grupuri au început să sosească la Londra în jurul anului 2007, când au fost simplificate normele UE privind circulația.

Inițial, cele mai multe aveau doar cărți de identitate bulgare sau românești, dar multe au acum permise de conducere din Regatul Unit. Locurile lor preferate sunt Harrods, Selfridges sau casele de schimb valutar de pe Oxford Street.

Potrivit investigatorului intervievat de The Sun, acestea acționează la ora 10.00 dimineața, când magazinele sunt aglomerate, apoi se întorc între orele 16.00 și 19.00.

Detectivul a mai precizat că româncele lucrează în pereche, iar bulgăroaicele în grupuri mai mari. De asemenea, hoațele poartă ochelari de soare de firmă și genți scumpe pentru a se confuda cu posibilele victime. „Le recunoaștem imediat. Se îmbracă bine, dar poartă pantofi sport, astfel încât să se poată mișca rapid”, explică detectivul.

Investigatorul descrie și modul de operare: „Ele iau la ochi o victimă, dar nu vorbesc una cu cealaltă. Se plimbă în jurul magazinelor. Favoritele lor sunt cele aglomerate și scumpe, dar acționează și în cele gen Gap și Topshop, deoarece sunt magazine mari.”

„Odată ajunse într-un magazin, ele iau mai multe haine din rafturi pentru a le folosi ca paravan. Observă persoana pe care doresc să o fure și o atacă în magazin sau să o urmăresc pe stradă.”

„Folosesc tehnici de distragere a atenției. Una, de exemplu, va merge în fața victimei și o va opri. S-ar putea să se aplece să se prefacă că își leagă șireturile sau că sună la telefon.”

„Când victima se oprește, cealaltă îi sustrage portofelul. De asemenea, folosesc hărți. Una va opri o victimă și va spune că s-a pierdut, în timp ce celălalt îi fură banii.”

„Lucrează cu o precizie militară. Gesturile mâinilor și ale ochilor sunt suficiente pentru a ști ce face cealaltă. Dacă observă că le urmărim, intră în cel mai apropiat McDonald’s.”

O astfel de pereche a fost filmată din greșeală în timp ce a sustras 400 de lire sterline de la două turiste din Thailanda, pe Oxford Street.