Evenimentul Zilei > Social > Ne așteaptă „tragedia italiană?”. Adevărul nemilos spus de un medic de la terapie intensivă
Ne așteaptă „tragedia italiană?”. Adevărul nemilos spus de un medic de la terapie intensivă

Ne așteaptă „tragedia italiană?”. Adevărul nemilos spus de un medic de la terapie intensivă

În ultima perioadă, odată cu relaxarea măsurilor privind pandemia de coronavirus, numărul cazurilor depistate pozitiv cu Covid -19 a început să crească în România.

În acest context, autoritățile se gândesc la noi măsuri, avertizând că populația nu respectă măsurile de protecție. Dr. Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a atras atenția că dacă sistemul românesc de sănătate va ajunge să fie copleșit de prea multe cazuri de coronavirus, atunci „vom asista la tragedia italiană”.

Specialistul s-a arătat frustrat de faptul că politicienii își dau cu părerea despre medicină, în condițiile în care oamenii din cele două domenii să lucreze împreună.

„Ca profesioniști în sănătate nu putem decât să analizăm pandemia de coronavirus, să elaborăm anumite măsuri și să le înaintăm lor pentru a fi puse într-o formă juridică, care să fie și constituțională și în concordanță cu legislația românească.

Și la începutul pandemiei am avut o contaminare masivă în unele spitale, pentru că metodologia de testare a pacienților era mult defazată de evoluția pandemiei. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că pandemia nu ține cont de disputa politică și își va continua cursul firesc.

Dacă nu reușim să ne ținem după pandemie și să emitem aceste acte normative atunci când mai produc un efect, e posibil să le emitem ulterior degeaba. În absența unui vaccin, singura posibilitate de a ține sub control pandemia e reprezentată de cele 3 măsuri simple, unele de bun simț: a nu sta îngrămădiți, a purta masca și a avea o igienă riguroasă a mâinilor. În absența acestor măsuri, pandemia evoluează”, a exolicat medicul la Digi 24.

„Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă”

Medicul a amintit că Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că sistemul nu e în colaps, ceea ce e adevărat, numai că oamenii înțeleg doar partea de adevăr care îi favorizează.

„La început au înțeles că relaxarea înseamnă că ne vom relua viață normală fără precauții și am asistat la accelerare. A fost discuția între CCR și Guvern. CCR nu a invalidat măsurile sanitare, ci doar forma juridică în care au fost elaborate. O parte a populației a înțeles că aceste măsuri nu sunt bune. Sistemul nu e în colaps și nici nu ne dorim. Dacă va fi în colaps, vom asista la tragedia italiană, dar aceea în care sistemul de sănătate publică nu poate răspunde ca cel italian.

Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă. În Italia, o mare parte din procentul de mortalitate nu a fost generată de agresivitatea virusului, a fost determinată de incapacitatea secțiilor ATI de a acorda asistență pacienților în stare gravă. Un pacient care ajunge în ATI are un procent de mortalitate de peste 75-80%. Ai nevoie de terapie intensivă, super eficientă, de un personal medical antrenat, odihnit. Toți colegii lucrează la foc continuu, au obosit, sunt epuizați. A venit perioada de vară în care nu pot folosi aerul condiționat, pentru că nu știm cu siguranță dacă transmit sau nu virusul și stau 3-4 ore în combinezoane”, a explicat medicul Radu Țincu.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: