Incidentul s-a petrecut cu numai două zile înainte de vizita preşedintelui Vladimir Putin, așteptat miercuri pe malurile Bosforului, informează Agerpres.

Jurnalistul ucrainean Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice pentru Marea Neagră, care monitorizează deplasările navelor ruseşti în regiune, a scris pe Facebook: „În jurul orei locale 11:00, patru remorchere turceşti au încercat fără succes să ajute crucişătorul rusesc să acosteze în docul militar de la promontoriul Sarayburnu”.

„Mareşalul Ustinov” este un crucişător construit în epoca sovietică, fiind a doua navă din Proiectul 1164 „Atlant”, care a fost dată în exploatare în 1986. În prezent, această navă echipată cu 16 lansatoare de rachete tip Vulkan face parte din Flota rusă a Nordului. În 1994-1997, 2001 şi 2011-2016 crucişătorul a fost supus mai multor lucrări de modernizare.

Deși niciun comunicat oficial nu a fost dat, se pare că incidentul ar avea legătură cu vremea nefavorabilă care afectează în aceste zile Turcia.

Preşedintele Vladimir Putin are programată pentru miercuri o vizită de lucru la Istanbul, unde va participa la ceremonia de dare în folosinţă a conductei de gaze Turkish Stream. El se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cu ocazia acestor convorbiri, Putin intenţionează să discute cu Erdogan problemele legate de dezvoltarea cooperării ruso-turce, precum şi probleme din actualitatea internaţională, vizita sa în Turcia intervenind pe fondul escaladării situaţiei în Orientul Mijlociu după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Te-ar putea interesa și: