Prin acest plan, NATO vrea să-și aducă contribuția la limitarea răspândiri a noului coronavirus.

În acest sens, toate cele 30 de state membre ale NATO și-au luat angajamentul de a constitui un stoc comun de echipamente medicale şi un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziţia de produse medicale esenţiale.

Secretarul general Jens Stoltenberg a afirmat în acest sens că despre dimensiunea fondului sau despre data când stocul de echipamente medicale va fi disponibil, „este prea devreme pentru a spune”

„Misiunea principală” a NATO în contextul pandemiei de coronavirus este să asigure „’că această criză sanitară nu devine o criză de securitate”, e explicat Stoltenberg.

Totuşi, el a ţinut să sublinieze contribuţiile recente ale Alianţei pentru operaţiuni civile, cum ar fi transportul pe cale aeriană a unor materiale medicale esenţiale şi a unor pacienţi, precum şi ridicarea de spitale de campanie.

Dar discuţiile dintre miniştrii apărării ai statelor NATO au fost oarecum umbrite de anunţul recent al preşedintelui Donald Trump privind retragerea a mii de militari americani din Germania, ţara care găzduieşte cel mai important contingent de trupe ale SUA în Europa.

Conform unor surse din cadrul NATO, acest plan a stârnit în rândul aliaţilor temeri că Trump ar putea lua o decizie asemănătoare şi în ce priveşte Afganistanul.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat încă de anul trecut că intenționează să retragă 4 000 de soldați, aproximativ o treime din cei 13 000 de militari din Afganistan.

De asemenea, Trump a anunțat că reduce numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, motivul fiind unul de natură financiară. Astfel, Statele Unite vor păstra 25.000 de soldați în Germania, ceea ce înseamnă că vor fi retrași în jur de 9.500 de military, potrivit agerpres.ro