“Nu vom încerca să ghicim intenţiile Rusiei, dar putem vedea ce face ea pe teren, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia a masat circa 20.000 de soldaţi pregătiţi de luptă la frontiera estică a Ucrainei”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Anterior şi premierul polonez Donald Tusk a atenţionat că ultimele informaţii pe care le-a primit indică o creştere a riscului unei intervenţii militare directe a armatei ruse în Ucraina.

„Avem motive să suspectăm – informaţiile le-am primit în ultimele ore – că riscul unei intervenţii directe (a armatei ruse în Ucraina) este cu siguranţă mai ridicat decât era cu câteva zile în urmă”, a avertizat Tusk într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Declaraţia sa survine în timp ce armata rusă desfăşoară manevre de anvergură în apropierea graniţei cu Ucraina, exerciţii care au stârnit noi îngrijorări în capitalele occidentale. Moscova a cerut şi convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a lua în discuţie 'situaţia umanitară' rezultată în urma luptelor din estul Ucrainei.

„Dacă ne vom confrunta cu o intervenţie directă a trupelor ruse în Ucraina, atunci vom avea evident un nouă situaţie concretă şi, în opinia mea, nimeni nu poate da un răspuns potrivit şi fără echivoc la întrebarea despre modul în care comunitatea occidentală ar trebui să reacţioneze”, a adăugat şeful executivului de la Varşovia.