Naţionala, între Mircea Lucescu şi Răzvan Lucescu

Naţionala, între Mircea Lucescu şi Răzvan Lucescu

Victor Piţurcă a fost demis ieri de la cârma naţionalei de fotbal a României. Federaţia îi consideră pe Mircea şi Răzvan Lucescu favoriţi să-i preia pe tricolori.

Naţionala de fotbal a României a rămas ieri, aşa cum era de aşteptat, fără selecţioner. Comitetul Executiv al FRF l-a demis pe Victor Piţurcă, după catastrofalul start din preliminariile Mondialelor. Întrunit la „Casa Fotbalului”, forul federal a decis, în unanimitate, alungarea lui Piţi. Din cei 14 oameni de fotbal care compun Comitetul Executiv, din sală au lipsit doar Sorin Altmayer şi Cristi Borcea.

Piţurcă va încasa, aşa cum a scris EVZ, 250.000 de euro, jumătate din suma prevăzută în contract. Tehnicianul a lipsit de la şedinţa de ieri, unde directorul general Ionuţ Lupescu a citit un raport de şapte pagini cuprinzând explicaţiile fostului selecţioner. Obiectiv: calificarea la Euro

Ochii tuturor s-au îndreptat acum spre viitor. Noul antrenor va semna un contract valabil pe trei ani şi jumătate cu opţiune de prelungire, obiectivul fiind calificarea la Europenele din 2012. „Dacă nu se va obţine calificarea, acel antrenor va pleca a doua zi”, ne-a declarat ieri un membru al Comitetului Executiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contractul noului selecţioner nu vor mai exista clauze precum cea avută de Victor Piţurcă, care nu dădea raportul în faţa Comitetului Executiv. Până pe 10 mai, Lupescu se va prezenta în faţa Comitetului Executiv cu numele celui ales.

Prin plecarea lui Victor Piţurcă se pare că se va încheia era steliştilor la naţională, unde s-au perindat, în ultimii ani, Anghel Iordănescu, Emeric Ienei, Loţi Bölöni şi Gică Hagi. Comitetul Executiv i-a acordat lui Ionuţ Lupescu un nou mandat pentru găsirea unui înlocuitor pentru Piţurcă. Prin această decizie, FRF se lasă pe mâna „Neamţului”. Primii cu care va negocia Lupescu vor fi oameni de pe filiera Dinamo. În aceste condiţii, Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu şi Ioan Andone par a se desprinde clar în favoriţi.

„L-am mandatat pe Lupescu să discute cu Mircea Lucescu şi să ne facă un raport. S-ar putea să aveţi o surpriză şi Lu cescu senior chiar să vină!” Dumitru Dragomir preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal

CULISE

Ioan Andone ar vrea, Răzvan Lucescu ezită Ioan Andone, unul dintre numele de pe lista lui Lupescu, a dat semnale că e dispus să accepte o eventuală ofertă. „Piţurcă a lăsat un lot bun, antrenat. Ne putem califica la Euro 2012”, a opinat ieri Andone.

Celălalt mare favorit, Răzvan Lucescu, a fost mult mai reţinut: „Nu comentez, ca să nu se speculeze”. Tehnicianul de la Braşov se teme că experienţa de la naţională ar putea veni prea devreme pentru el şi ar fi tentat să mai continue o vreme la nivelul echipelor de club.

În plus, Răzvan priveşte cu oarecare neîncredere actuala conducere a FRF. Pe de altă parte, pregătirea naţionalei rămâne, fără îndoială, proiectul de căpătâi al unui antrenor, iar Lucescu cel mic ştie că o astfel de ocazie e posibil să nu se mai ivească foarte curând.

Mircea Lucescu, omul pe care toate sondajele printre suporteri îl dau favorit, ar fi, în schimb, tentat să spună da naţionalei, închizând astfel, peste decenii, cercul glorioasei sale cariere.

„Suntem obligaţi să negociem cu Mircea Lucescu. Va fi primul antrenor ofertat de noi.” Ionuţ Lupescu, director general al FRF

23 de ani au trecut de când Mircea Lucescu a fost dat afară de la echipa naţională. „Il Luce” a fost îndepărtat de familia dictatorului Ceauşescu după o victorie cu 4-0 împotriva Austriei.

CANDIDAŢI Variante pentru „tricolori” MIRCEA LUCESCU. Nu e tânăr, dar e cel mai potrivit, din toate punctele de vedere, pentru a prelua naţionala. Are experienţă, vrea să vină, este un bun descoperitor de talente şi excelent făcător de echipe. În plus, toate sondajele arată că e favoritul suporterilor. Independenţa sa poate o constitui o problemă pentru conducătorii FRF. RĂZVAN LUCESCU. Este antrenorul care pare a se plia cel mai bine pe dorinţele capilor FRF: e tânăr, are experienţă şi e sociabil. Răzvan nu mai are nicio provocare la FC Braşov şi, aproape sigur, va părăsi trupa „stegarilor”, cel mai târziu la finalul acestui sezon. IOAN ANDONE. Provine din şcoala dinamovistă de antrenori, pentru care Ionuţ Lupescu are o preferinţă. Andone pregăteşte în prezent echipa Al-Ettifaq, din Arabia Saudită, cu care are contract până în vară. În mod cert, „Fălcosul” n-ar spune nu unei provocări la prima reprezentativă. LADISLAU BÖLÖNI. Are şanse mici să devină selecţionerul României. „Dacă m-aş baza pe sentimente, aş merge să antrenez ASA Târgu-Mureş sau Steaua. Dar nu stau chiar aşa bine din punct de vedere financiar şi voi alege varianta mai bună din punct de vedere al banilor”. Bölöni, al cărui contract cu Standard Liege expiră în vară, este în cărţi pentru a deveni selecţionerul Belgiei. DAN PETRESCU. Este „un băiat cu dorinţă de muncă”, aşa cum vrea Lupescu, dar nu are prea multă experienţă internaţională. Petrescu va pleca la vară, mai mult ca sigur, de la Unirea Urzi ceni, având mai multe oferte de la echipe de club din străinătate, dar şi din Bucureşti. O bilă neagră pentru „Bursuc” o reprezintă şi răceala dintre el şi capii de la FRF. COSMIN OLĂROIU. A declarat iniţial că nu-l interesează echipa naţională, revenind ieri şi lăsând o portiţă. Oli este liber de contract după despărţirea de Al-Hilal, dar nu se potriveşte pe profilul fixat de Sandu şi Lupescu. Nu este un personaj sociabil. În plus, Oli nu face partea din „gaşca”, oficialilor FRF. GHEORGHE HAGI. Este tânăr şi ambiţios, dar n-are experienţă şi - rezultatele o atestă - nici valoare. În plus, nu e în relaţii de amiciţie cu Ionuţ Lupescu. Chiar dacă nu-şi dă seama, gravitează în sfera de influenţă a fraţilor Ioan şi Victor Becali. MIRCEA SANDU EXPLICĂ: „Un străin valoros nu e liber de contract”

Comitetul Executiv al FRF l-a mandatat ieri pe Ionuţ Lupescu, directorul general al federaţiei, să găsească până pe 10 mai un nou antrenor pentru echipa naţională. „Următorul selecţioner trebuie să aibă experienţă la un anumit nivel, să fie un băiat dornic de muncă şi care să comunice bine cu jucătorii şi cu presa. La final, trebuie să aibă rezultate”, a schiţat Lupescu portretul noului antrenor al tricolorilor. Jucătorii importanţi ai naţionalei nu vor mai avea un cuvânt de spus la numirea noului selecţioner.

Sandu şi Lupescu sunt de părere că şi aceştia au o parte însemnată de vină pentru ratarea calificării la Cupa Mondială de anul viitor. „După Euro 2008, nu a mai existat acelaşi entuziasm din partea jucătorilor. Sunt responsabili! Ei nu vor fi consultaţi cu privire la noul selecţioner. De acum înainte, nu vor mai avea nicio scuză”, a spus „Kaiserul”, lăsând să se înţeleagă că, până acum, unica scuză a tricolorilor era Victor Piţurcă. „Nu avem bani”

Mircea Sandu, preşedintele FRF, a insistat asupra faptului că noul antrenor al naţionalei va fi român: „Un străin valoros nu este liber de contract. Apoi, este foarte scump. Nu avem un Gazprom, ca să ne permitem să-l plătim. Niciunul dintre străinii care au antrenat echipe din Liga I nu sunt de naţională”. Conform unor surse federale, lista celor cu care se va negocia este formată din următorii antrenori: Mircea şi Răzvan Lucescu, Ioan Andone, Gică Hagi, Cosmin Olăroiu, Ladislau Bölöni şi Dan Petrescu. Din discuţiile avute cu Ionuţ Lupescu, Victor Piţurcă nu a dat semne că ar vrea să demisioneze.

„El ar fi dorit să-şi termine contractul. Sper ca, totuşi, să accepte această despărţire de comun acord şi să primească oferta de 250.000 de euro. Este una rezonabilă. Dacă îi întrerupem contractul unilateral, atunci am fi siliţi să-i plătim 500.000 de euro”, a spus Lupescu. „Banii ăştia, un preşedinte de federaţie îi câştigă în 15 ani”, a completat Mircea Sandu. „Naşul” a mai strecurat o remarcă menită să-l înduplece pe Piţurcă să ia cei 250.000 de euro şi să plece. „Dacă el voia să rupă contractul, federaţia nu i-ar fi cerut niciun ban”. Piţurcă a refuzat deja oferta de a pleca în schimbul a 200.000 de euro şi, dacă noua propunere va fi, de asemenea, respinsă de selecţioner, se va ajunge la instanţele judecătoreşti. REACŢII

„Federaţia trebuie să facă o analiză şi să spună lucrurilor pe nume. La nivelul echipei naţionale trebuie o împrospătare a lotului de jucători, o reconstrucţie a naţionalei se face din mers, nu trebuie să sacrificăm o competiţie”,

Anghel Iordănescu, fost selecţioner

„Nu cred că va veni vreo solicitare din partea FRF pe adresa mea. Dar, indiferent de la cine vine, oferta de a antrena o echipă naţională reprezintă ceva onorant pentru oricine”,

Ladislau Bölöni, antrenor la Standard Liege

„Sunt mulţi antrenori buni în România care ar putea prelua postul de selecţioner, nu ştiu însă pe cine preferă cei de la federaţie. Opinia mea nu contează acum, eu nu sunt acolo, iar dacă aş spune pe cine vreau eu, probabil i-aş face mai mult rău, ar trece în coada listei”,

Gică Popescu, fost internaţional

„Eu ştiu că Răzvan Lucescu vine dintr-o generaţie de antrenori tineri, cu o altă mentalitate, şi este foarte apropiat de jucători, comunică mult cu ei. Eu mi-aş dori un asemenea antrenor, contează mult asta pentru mine”,

Ciprian Marica, atacant al naţionalei

„Viitorul selecţioner se va confrunta cu aceleaşi probleme, sper să facem treabă. Antrenorul nu poate decât să facă o selecţie şi să ne pregătească. Noi suntem simpli jucători cărora nu le rămâne decât să se pregătească, indiferent ce antrenor ar veni”.

Cristian Chivu, căpitanul naţionalei

„E un vis să ajung la naţională, dar nici nu stau cu mâna întinsă. Naţionala nu e o echipă de club, unde o persoană să poată decide soarta antrenorului”,

Cosmin Olăroiu, fost antrenor la Al Hilal

SONDAJ: Cine vine în locul lui Piţurcă? CITIŢI ŞI:

FRF îi face vânt lui Piţurcă

Umiditatea, „vinovată” de ruşinea cu Lituania! EDITORIALUL EVZ: Să i-o spuneţi lui Mutu!