Informația a fost publicată, joi, pe site-ul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Octavian Morariu, membru CIO pentru România, şeful comisiei CIO pentru viitoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, a fost cooptat încă de anul trecut în Comisia CIO de Coordonare a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022, prezidată de Juan Antonio Samaranch, şi a fost reconfirmat pentru 2020.

Din acest an, scrimerul Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, se va număra, alături de gimnasta Nadia Comăneci –„Zâna de 10 de la Montreal” – printre membrii „Comisiei CIO pentru Anturajul Sportivilor”, prezidată de atletul ucrainean – ex-sovietic – Serghei Bubka, fostul campion mondial la săritura cu prăjina.

Preşedintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român este şi şeful comisiei de marketing şi comunicare a Asociaţiilor Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi membru în comisia de marketing a Asociaţiilor Comitetelor Olimpice Naţionale (ANOC).

În concordanţă cu recomandările Agendei Olimpice pentru anul 2020 privind egalitatea de gen, se observă, evident,  o creştere a numărului de femei în comisiile CIO, faţă de anul 2019. În prezent, în cele 30 de comisii CIO, 47,7 la sută dintre locuri sunt ocupate de femei, faţă de 45,4 la sută în 2019.

Nadia Elena Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymastic Hall of Fame.