Fotografie rară cu Nadia Comăneci de acum 48 de ani. Atunci a obținut primul zece din gimnastică

Fotografie rară cu Nadia Comăneci de acum 48 de ani. Atunci a obținut primul zece din gimnastică Nadia Comăneci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acum 48 de ani, Nadia Comăneci realiza o performanță istorică în gimnastică, obținând primul 10 din istorie. Cu câteva luni de concurs, s-a pozat în New York alături de Dan Grecu și Ann Carr.

Imaginea rară cu Nadia Comăneci a fost postată de Ambasada SUA la București, duminică. Gimnasta apare în brațele unei alte legende în gimnastică, Dan Grecu și alături de Ann Carr.

Imagine rară cu Nadia Comăneci, înainte de primul 10

Fotografia postată este de exact acum 48 de ani, pe 3 martie 1976, și a fost realizată la New York.

Pe atunci, Nadia avea doar 14 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nadia Comăneci, Dan Grecu și Ann Carr, în Madison Square Garden, New York, pe 3 martie 1976. Sportivii au făcut turul locației unde s-a desfășurat prima ediție a competiției internaționale de gimnastică - American Cup International Gymnastics.

La ediția din anul 1976 a competiției, Nadia a câștigat medalia de aur, în timp ce Dan Grecu a cucerit medalia de argint”, au scris cei de la Ambasada SUA pe Facebook.

Nadia Comăneci

Romania's top-ranked gymnasts Nadia Comaneci, 14, left, and Dan Grecu, center, share in some fun with the-ranked American gymnast Ann Carr as they tour New York's Madison Square Garden, site of the first American Cup International Gymnastics competition, March 3, 1976. (AP Photo/Marty Lederhandler)

Sportiva a rămas în istoria gimnasticii

Câteva luni mai târziu de la realizarea fotografiei, la 18 iulie 1976, Nadia Comăneci a surprins organizatorii, care nu erau pregătiți să afișeze o notă „perfectă”.

Astfel, în dreptul evoluțiilor sale a fost afișat un „1,00”. Sub îndrumarea antrenorilor Márta și Béla Károlyi, Nadia a schimbat cursul istoriei gimnasticii și a cucerit inimile a zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

Nadia este considerată și în prezent una dintre cele mai mari gimnaste din istorie.

Legendara gimnastă a obținut 25 de medalii în palmaresul său, incluzând cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice, două de aur la Campionatele Mondiale și nouă de aur la Campionatele Europene.

Nadia Comăneci

Sursa foto: Facebook/ Nadia Comăneci

Nadia Comăneci s-a retras din sport în 1980

După încheierea Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova, Nadia s-a retras din competițiile profesioniste.

În perioada 1984-1989, a activat ca membră a Federației Române de Gimnastică, oferind îndrumare și antrenament micilor gimnaști.

În data de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci a traversat ilegal granița dintre România și Ungaria, fiind asistată în drumul său către Statele Unite. Ulterior, a solicitat azil politic guvernului american.