În timp ce preţurile cresc, salariile au luat-o la vale

În timp ce preţurile cresc, salariile au luat-o la vale

Câştigul salarial mediu net a scăzut în luna august cu 1,4% faţă de luna iulie, ajungând la 1.534 de lei, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu brut a scăzut tot cu 1,4%, până la 2.117 lei pe lună.

Cele mai mari salarii au fost înregistrate în IT, 3.753 de lei net pe lună, în timp ce la polul opus s-au situat hotelurile şi restaurantele, cu 857 de lei în medie, chiar dacă luna august a fost vârf de sezon turistic.

Dacă luăm în calcul şi creşterea preţurilor din luna august, scăderea în termeni reali a salariului mediu net a fost de 1,9% comparativ cu luna precedentă.

Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net au fost de 9,6% în producţia de autovehicule, între 7,5% şi 9% în asigurări şi pensii private, activităţi auxiliare intermedierilor financiare şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, între 4% şi 6,5% în industria chimică, cea textilă, şi în televiziune, şi între 2,5% şi 3,5% în extracţia de petrol şi gaze, intermedieri financiare şi în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au existat şi creşteri de salarii, cu 18,7% în extracţia cărbunelui, între 3% şi 4% în producţia de ţigări, servicii IT şi activităţi de editare, şi între 2% şi 3% în industria metalurgică şi telecomunicaţii.