Evenimentul Zilei > International > INCREDIBIL. Copierea ilegală a MUZICII și culesul CIUPERCILOR din păduri protejate, considerate INFRACȚIUNI legate de TERORISM:
INCREDIBIL. Copierea ilegală a MUZICII și culesul CIUPERCILOR din păduri protejate, considerate INFRACȚIUNI legate de TERORISM:

INCREDIBIL. Copierea ilegală a MUZICII și culesul CIUPERCILOR din păduri protejate, considerate INFRACȚIUNI legate de TERORISM:

Parlamentarii japonezi au adoptat un proiect de lege controversat, care să permită autorităților să descopere „conspirațiile teroriste”.

Coaliația premierului Shinzo Abe a promovat această lege în Camera superioară a Legislativului, în ciuda opoziției vocale.

Guvernul susține că legea este necesară pentru a îmbunătăți securitatea țării înainte de Jocurile Olimpice din 2020 și pentru a respecta un acord cu ONU pe care Japonia l-a semna, scrie BBC.

Criticii spun că legea va slăbi libertățile civile și vor apărea abuzuri împotriva unor cetățeni nevinovați. Legea a dat naștere unor proteste, inclusiv unul miercuri noaptea, în fața Parlamentului, la care au participat mii de demonstranți.

Legea incriminează complotarea și comiterea a 277 de acte, aducând amendamente la legea existentă deja privind criminalitatea organizată. Interzice procurarea unor finanțări sau bunuri și supravegherea unei locații, în pregătirea unei astfel de infracțiuni.

Un grup, compus din două sau mai multe persoane, poate fi inclupat dacă cel puțin unul dintre membri este descoperit că a pus la cale infracțiunea. De asemenea, interzice extinderea sau menținerea intereselor ilicite ale grupurilor de crimă organizată.

Japonia a semnat Convenția ONU împotriva crimei organizate transnaționale, dar nu a ratificat-o încă. Guvernul spune că noua lege este necesară pentru ca ratificarea să poată fi pusă în practică.

Abe a declarat că legea va permite Japoniei să „coopereze fernm cu societatea internațională pentru a preveni terorismul”.

Care sunt infracțiunile pedepsite?

Inițial era vorba despre 676 de acțiuni, dar acum numărul a fost redus la 277.

Printre acestea: copierea muzicii; organizarea unor proteste față de construirea unor clădiri de apartamente; folosire timbrelor falsificate; participarea la un concurs de bărci cu motor fără licență; culegerea de ciuperci în păduri protejate de lege; evaziune fiscală la taxa de consumator.

Criticii spun că deși guvernul promite să nu facă abuzuri, acest lucru nu poate fi evitat. Ei susțin că autoritățile vor avea o putere prea mare, iar unele acte incluse aici nu pot fi, în niciun caz legate de terorism sau crimă organizată.