Evenimentul Zilei > Actualitate > Muzeul de Arheologie Constanţa a refuzat să protesteze în Noaptea Muzeelor
Muzeul de Arheologie Constanţa a refuzat să protesteze în Noaptea Muzeelor

Muzeul de Arheologie Constanţa a refuzat să protesteze în Noaptea Muzeelor

Aproape 20.000 de constănţeni au vizitat, noaptea trecută, muzeele din oraş, prilej cu care au constatat că diverse exponate de valoare au fost acoperite cu o pânză neagră ca formă de protest a directorilor care au vrut să atragă atenţia asupra greutăţilor cu care se confruntă. Directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie, Gabriel Custurea, a refuzat protestul aruncând responsabilitatea pe autorităţile statului.

A fost record de vizitatori în noaptea muzeelor constănţene. Localnicii au luat cu asalt Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române, Muzeul Militar Constanţa, Muzeul de Istorie naţională şi Arheologie. Redeschis la începutul lunii mai, după ample lucrări de reabilitare, Muzeul de Artă din Constanţa, şi-a întâmpinat vizitatorii cu o lucrare de Nicolae Grigorescu acoperită cu o pânză neagră. “Este gestul nostru de solidaritate cu colegii din toată ţara care au mari probleme, sunt alungaţi din sediile lor, colecţii uriaşe de valoare sunt pierdute în procese, fără ca statul să conştientize că rămâne fără patrimoniu”, a declarat pentru EVZ, Doina Păuleanu, directorul  Muzeului de Artă Constanţa.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa, avut cel mai mare număr de vizitatori, aproape 10.000. Asta deşi Piaţa Ovidiu, recent modernizată cu fonduri europene printr-un proiect al primăriei Constanţa, a fost lăsată în beznă. În faţa muzeului au avut loc spectacole de muzică susţinute de Facultatea de Artă a universităţii "Ovidius", un concert  folk şi demonstraţii de lupte între “daci şi romani”. În interior, niciun exponat nu a fost acoperit. “Ar fi ceva simbolic, fără efect.Din respect pentru vizitatori, noi nu protestăm. Este treaba autorităţilor statului să se ocupe de soarta clădirilor, noi ne ocupăm de exponate. În urmă cu câţiva ani, când am suferit enorm în urma înjumătăţirii numărului de salariaţi ai muzeului, s-a solidarizat cineva cu noi?”, a comentat directorul MINA Constanţa, Gabriel Custurea.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: