Muzeul Antipa, vizitat de tot mai mulți iubitori de istorie. Situația pe 2024
- Mădălina Sfrijan
- 31 ianuarie 2025, 16:50

În 2024, 482.907 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Antipa, 5.133 dintre aceștia fiind cu nevoi speciale. Pe parcursul anului, iubitorii de istorie au putut admira 11 expoziții temporare.
2024, anul expozițiilor la Muzeul Antipa
Potrivit conducerii muzeului, bugetul de stat a fost de 1.245.478 EUR. Pragul atins în 2024 a fost 2.753.528 EUR, fiind adăugate veniturile proprii.
Practic, pentru fiecare 1 leu primit de la bugetul de stat, Muzeul Antipa a adus încă 1,21 lei din venituri proprii!
„Veniturile proprii sunt extrem de importante pentru noi, deoarece subvenția asigură cheltuielile salariale și numai două luni de funcționare”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții instituției.
Număr mare de vizitatori
Pe parcursul celor 12 luni, 482.907 vizitatori au trecut pragul muzeului din inima Capitalei.
Ne-am dorit ca publicul Muzeului Antipa să revină cu plăcere în spațiul nostru și să ia parte la activitățile și evenimentele propuse și promovate special pentru acesta, reușind astfel să atragem 482.907 vizitatori, dintre care 5.133 cu nevoi speciale.
Muzeul Antipa, la finalul unui an de succes
Anul trecut, vizitatorii au putut admira 11 expoziții temporare de impact. Lista completă:
1. „Visul primei nopți polare - Belgica – expediția antarctică 1897-1899” – o incursiune captivantă în povestea primei expediții științifice la Polul Sud, marcând 125 de ani de la acest eveniment istoric. Un motiv de mândrie națională este rolul savantului român Emil Racoviță, biolog al expediției, care a realizat studii esențiale despre ecosistemele polare.
2. „Jungla pune stăpânire pe muzeu” – expoziție cu fluturi exotici vii, o experiență interactivă și educativă pentru toate categoriile de public. Pe lângă materialele senzoriale, vizitatorii pot explora o zonă imersivă captivantă, unde își pot desena proprii fluturi, care sunt apoi scanați și proiectați pe un perete interactiv ce recreează atmosfera unei păduri tropicale.
3. „World Unseen” – expoziție multisenzorială în parteneriat cu Canon România, o experiență fotografică accesibilă în primul rând vizitatorilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, dar și persoanelor tipice.
4. „Fotosinteze. Parcurile din București #AranjateDeLiana” – expoziție fotografică dedicată biodiversității urbane, care a prezentat ecosistemele din parcurile capitalei, cu scopul de a încuraja vizitatorii să descopere natura, chiar în mijlocul orașului.
Atracție pentru vizitatori
5. „O vară cât o viață de fluture” – expoziție temporară de fluturi exotici vii, în sera special amenajată din grădina muzeului.
6. „File din natură – Albania” – continuarea seriei de expoziții care explorează patrimoniul natural al lumii, punând accent pe peisajele unice și biodiversitatea Albaniei.
7. „Antipa și Racoviță – Exploratori de Poveste” – o experiență imersivă dedicată explorării lumii subacvatice și contribuțiilor remarcabile ale celor doi mari savanți, Grigore Antipa și Emil Racoviță.
8. „emoții românești” – expoziție temporară de fotografie despre viața sălbatică din țara noastră.
9. „Secretele apelor” – o colecție impresionantă de imagini care surprind viața subacvatică, însoțită de scurte ghidaje care au subliniat biodiversitatea mediilor acvatice și frumusețea ascunsă a lumii sub ape.
10. „Creaturi ascunse” – expoziție dedicată strategiilor de camuflaj și supraviețuire din lumea animală, oferind vizitatorilor ocazia de a explora fascinantele adaptări prin care speciile rămân nevăzute în natură.

Vizitatori ai Muzeului Antipa. Sursa foto: Facebook
11. „Români de poveste” – expoziția interactivă dedicată personalităților cu realizări remarcabile în știință, literatură, pictură, sport, istorie sau muzică.
De asemenea, anul trecut au existat 30 de ediții ale programului „Orele liniștite”. Acestea au fost dedicate persoanelor cu deficiențe senzoriale.
Experiență unică
Totodată, jocul imersiv „Evo Antipa”, bazat pe realitate augmentată (AR), a reprezentat o atracție pentru vizitatori. Aceștia s-au bucurat de o experiență unică, având șansa să descopere poveștile ascunse ale speciilor din Muzeu.
2. „Vizita în muzeu nu e un maraton” – experințe personalizate pe ideea de well -being.
„Muzeul Antipa reconfigurează experiența vizitatorilor, punând accent pe armonia dintre cunoaștere, relaxare și stare de bine”, au transmis reprezentanții instituției.
Prin această campanie, vizitatorii au fost îndemnați să se bucure fără presiunea timpului de fiecare obiect expus.
Cercetare științifică și colecții
În anul 2024 a fost organizat congresul internațional de zoologie. Ajuns la ediția a 12-a, ZoologyCon 2024 a fost organizat în colaborare cu Academia Română și Universitatea din București.
Congresul s-a derulat în intervalul 6-9 noiembrie 2024. Manifestarea științifică internațională a atras peste 200 de specialiști din 19 țări.
Mai multe obiecte
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” are în administrare peste două milioane de bunuri. Acestea pot fi admirate în expoziția permanentă. Potrivit reprezentanților instituției, anul trecut au fost adăugate 16.683 de exemplare în colecțiile științifice.
„În 2024, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și-a consolidat rolul de centru cultural și științific de referință, oferind publicului experiențe cultural - educative, interactive și incluzive”, potrivit reprezentanților instituției.