Mutare surpriză în lupta pentru mandatele de la CCR. PNL iese din joc

Mutare surpriză în lupta pentru mandatele de la CCR. PNL iese din jocCurtea Constituțională. Sursa foto: facebook

În luna iulie 2025, trei mandate din cadrul Curții Constituționale a României (CCR) vor deveni vacante. Este vorba despre:

Conform legii, judecătorii CCR au mandate de câte nouă ani, care nu pot fi reînnoite. Fiecare dintre cele trei autorități implicate – Senatul, Camera Deputaților și Președintele – trebuie să desemneze câte un nou judecător.

Guran: „Din câte știu, nu o să fie de la PNL propunerea”

Vicepreședintele PNL, Virgil Guran, a declarat într-o emisiune difuzată de Prima News că, potrivit informațiilor pe care le are, PNL nu va face nicio propunere pentru funcția de judecător la CCR.

„Nu s-a discutat în partid, în mod oficial, acest lucru. Bineînțeles, așa pe margine se discută tot felul de variante. O să vedem în prima ședință pe care o avem. Din câte știu, nu o să fie de la noi, de la partid, propunerea, prin algoritmul politic.”

Potrivit acestuia, funcțiile care vor deveni disponibile ar urma să fie atribuite celorlalte partide din coaliția de guvernare.

Propunerile, rezervate PSD și UDMR?

Virgil Guran a explicat că, în funcție de algoritmul politic actual, cele trei poziții vor reveni, cel mai probabil, PSD și UDMR.

„Pozițiile la CCR ar merge către PSD și UDMR, pentru că cele care se vacantează, potrivit algoritmului politic, asta înseamnă.”

Așadar, liberalii ar putea fi excluși din procesul de nominalizare, deși se află la guvernare și participă la formarea majorităților în Parlament.

Negocierile nu sunt finalizate

Totuși, vicepreședintele PNL nu exclude complet o participare a partidului său la negocierile privind propunerile pentru Curtea Constituțională. El a lăsat deschisă posibilitatea ca, în urma unei înțelegeri politice mai largi, liberalii să primească un loc în CCR.

„Dar nu înseamnă că nu o să avem. O să fie o negociere, acum pe tot pachetul și este posibil să se ajungă și la această concluzie. Dar nu s-a discutat oficial absolut nimic în forurile noastre de conducere.”

UDMR reacționează. Szabó Ödön cere respect pentru comunitatea maghiară

Deputatul UDMR Szabó Ödön a comentat în aceeași emisiune posibilitatea ca UDMR să fie exclusă de la desemnarea unui judecător CCR.

„După ce la aceste alegeri comunitatea maghiară a fost poate cea mai motivată să salveze această țară, în direcția corectă, răsplata să-i lași în afara CCR ar fi o batjocură.”

Afirmația sugerează că Uniunea va revendica ferm o poziție în Curtea Constituțională, folosind ca argument implicarea electoratului său în scrutinul recent.

Rolul CCR și importanța numirilor din 2025

Curtea Constituțională are un rol esențial în sistemul de drept din România. Ea se pronunță asupra constituționalității legilor, a conflictelor între instituții și a sesizărilor privind încălcări ale principiilor fundamentale ale statului.

Cei nouă judecători care compun CCR sunt numiți astfel:

  • Trei de Președintele României;

  • Trei de Senat;

  • Trei de Camera Deputaților.

În iulie 2025, expiră câte un mandat din partea fiecărei autorități. Acest lucru oferă oportunitatea unei redistribuiri politice majore în componența Curții.

Ce efecte au eventualele numiri din partea PSD și UDMR

Schimbările din vara acestui an pot modifica raportul de forțe în Curte. Dacă PSD și UDMR vor nominaliza cei trei noi judecători, se poate contura o majoritate favorabilă acestor partide în deciziile cheie.

Pe de altă parte, PNL, deși aflat la guvernare, riscă să rămână fără reprezentare în CCR pentru o perioadă lungă. O asemenea situație ar putea slăbi influența liberalilor asupra deciziilor constituționale.

Urmează decizia oficială în partide și în Parlament

În perioada imediat următoare, PSD, PNL și UDMR vor trebui să stabilească:

  • Ce propuneri vor înainta;

  • Dacă vor negocia la pachet numirile din Senat, Cameră și Președinție;

  • Cum vor împărți influența în CCR în funcție de mizele legislative viitoare.

Fiecare propunere va trebui validată în plenul Camerei sau Senatului, după caz, sau prin decret prezidențial.