Editura Evenimentul si Capital

Munca a sute de procurori, lăsată dinadins în anonimat, a fost exploatată de Codruța Kovesi, pentru a-și clădi Cultul propriei personalități

Autor: | | 10 Comentarii | 7719 Vizualizari

Duminică, 18 februarie 2018, seara, Gabriel Liiceanu a fost invitatul emisiunii În fața ta, de la UM Digi24. Ca toate produsele hrănite din banii bogătașului controversat Zoltan Teszari, În fața ta e o emisiune fără pic de har gazetăresc. Moderatorii pun întrebări insipide în așteptarea unor răspunsuri la fel: insipide. Gabriel Liiceanu a fost nu demult invitatul de onoare al aceleiași emisiuni, cu același format, cu aceiași moderatori și cam cu aceleași întrebări. Momentul de la UM Digi24 a stîrnit nedumeriri.

Minimul interes profesional la o emisiune de interviuri în prime-time e să aibă cît mai mulți invitați de calibru și, mai ales, din domenii diverse ale vieții publice.

Nedumeririle se risipesc repede observînd că la un moment dat moderatorii, amîndoi în cor, l-au întrebat pe Gabriel Liiceanu în stilul hodoronc-tronc:

„Este doamna Kovesi prezidențiabilă? Ați vrea să aveți un președinte precum Laura Codruța Kovesi?”. Gabriel Liiceanu n-a făcut ochii mari a uimire față de a o asemenea întrebare aiurea, n-a stat să se mai gîndească așa cum se întîmplă cînd ești iscodit asupra unui lucru mai aparte. S-a năpustit să răspundă: „Da, din plin.” Ați priceput de ce a fost invitat Gabriel Liiceanu la emisiunea de la UM Digi24 a doua oară într-un timp atît de scurt? Ca să dea acest răspuns.

Un răspuns care nu e altceva decît un semnal trimis de Băieți prin presă lui Klaus Iohannis. Un fel de arătatul pisicii. Se știe că pentru Klaus Iohannis nimic nu poate fi mai neliniștitor decît ivirea unui concurent din partea Dreaptă a eșichierului politic. Dinspre Stînga se poate ivi oricine. Totul e să nu fie din zona sa electorală. Știind asta, de ceva vreme Băieții îi fac cu degetul lui Klaus Iohannis prin Unitățile Militare din Presă. A fost Ziare.com, a fost Hotnews. A venit rîndul și lui Digi24 să dea semnalul.

Gabriel Liiceanu nu s-a mulțumit cu proclamarea Codruței Kovesi drept viitor președinte absolut al României. Spre surpriza unora, care-l știu pe Gabriel Liiceanu cu mult peste vîrsta fătucelor din presă, proprietarul Humanitas s-a lansat într-o prosternare fără precedent în gîndirea românească la picioarele încălțate ale Codruței Kovesi:

„M-am gândit cum ar arăta România cu un asemenea om care prin comportamentul ei devine aproape o abstracție de slujire. Este Slujirea. Totdeauna am visat ca oamenii care ne reprezintă, aleși de noi și care sunt chemați să ne slujească, sunt slujitorii noștri, am obosit să spun asta, cum ar fi să apară un om care să fie slujirea pură. Eu nu cred că vrea ceva pentru ea. Este un om format în sosul justiției, care spune: Legea, Legea, Legea. E un om care spune: „trebuie să slujesc țara, cetățenii”. Nu doar spune, face asta (...).”

Toate astea rostite în direct, cu suspine gen Ienăchiță Văcărescu: „Oftând, ca să te slăvesc, dar cum poci să îndrăznesc?” Brr! Te ia cu frig și dacă ești cititor. D-apoi să fii țelul unei asemenea limbi plimbate pe tot insul tău, fără șovăieli, neînduplecate și cînd ajunge în părțile sensibile! Cum s-o fi simțit Codruța Kovesi? N-o fi gîdilat-o puțin?

Criza de misticism pro Kovesi a lui Gabriel Liiceanu a surprins, pentru că venea de la un om de cultură, de la cineva presupus minim lucid cînd e vorba de contemporanii săi. Momentul Gabriel Liiceanu la UM Digi24 e însă doar unul din multele, numeroasele, momente de Cult al Personalității dedicat Neprețuitei, șefa DNA, Codruța Kovesi. Un Cult al personalității de o rară deșănțare, unic în postdecembrism, nemaintîlnit în Europa civilizată, greu de întîlnit chiar și cazul țărilor pe jumătate tribale din Africa.

Cum s-a ajuns aici, la acest buboi al democrației, pentru că un asemenea Cult dedicat unui om viu, pe deasupra și bugetar, n-are ce căuta într-o societate minim europeană? Răspunsul trimite la o realitate a ultimilor ani deloc observată de analiști, chiar și de cei care nu sunt fericiți la gîndul că respiră același aer cu al Neprețuitei: Codruța Kovesi și-a închinat întreaga viață și activitate în fruntea DNA aproape în exclusivitate Cultului Personalității sale.

Pentru acest Cult DNA plătește bani grei de PR. De PR nu pentru imaginea DNA, ci pentru imaginea Codruței Kovesi. DNA s-a transformat rapid, după preluarea de către Codruța Kovesi, dintr- o instituție de luptă împotriva corupției, într-o instituție de publicitate pentru Codruța Kovesi.

Dacă ar trebui revocată Codruța Kovesi, principalul motiv acesta ar fi: Că, în chip abuziv, munca a sute de procurori, lăsată dinadins în anonimat, a fost exploatată de ea pentru a-și făuri Cultul personalității. La dosarul Microsoft din 2014 lucrau mai mulți procurori, în frunte cu Mihaela Iorga.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate