Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,  a făcut o analiză a situației economiei României, cu ocazia lansării Raportului anual al băncii.

„Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile conștientizează gravitatea acestui fapt”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul spune că asistăm la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbției interne dincolo de potențialul economiei. Cererea excedentară de consum a continuat să erodeze contul curent. România are o creștere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, bazată în continuare pe consum.

„Nu putem spune că exporturile au performat slab, problema este la importuri”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat faptul că ponderea datoriei publice nu a crescut în PIB, rămânând la 35%, asta și în urma creșterii PIB, dar că problema este ce facem cu banii împrumutați. Isărescu a evidențiat tendința ultimei perioade, de scădere a formării brute de capital și de creștere abruptă a salariilor.

Guvernatorul a evidențiat și riscurile legate de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar -bancar, după apariția neașteptată a OUG 114 ale cărei prevederi inițiale afectau stabilitatea financiară și limitau eficiența politicii monetare.