Evenimentul Zilei > Actualitate > Moștenirea Harry Potter. Surpriză de proporții la deschiderea testamentului. Pe mâna cui ajunge celebra editură
Moștenirea Harry Potter. Surpriză de proporții la deschiderea testamentului. Pe mâna cui ajunge celebra editură

Moștenirea Harry Potter. Surpriză de proporții la deschiderea testamentului. Pe mâna cui ajunge celebra editură

Proprietarul editurii Scholastic, care a publicat seria de cărți Harry Potter, a lăsat controlul companiei iubitei sale. Decizia este surprinzătoare pentru fosta soție și cei doi fii ai acestuia.

În vârstă de 84 de ani, Richard Robinson Jr., a murit pe neașteptate în luna iunie, în timp ce se afla pe insula americană Martha’s Vineyard. Surpriza cea mare a venit la deschiderea testamentului când s-a aflat că acesta a lăsat controlul Scholastic Corp., estimată la 1,2 miliarde de dolari lui Iole Lucchese, directorul de strategii al companiei. Aceasta a fost iubita lui Richard Robinson, pentru multă vreme, după cum au relatat membrii familiei pentru Wall Street Journal, citat de Daily Mail.

Proprietarul companiei Scholastic Corp. estimată la 1,2 miliarde de dolari a murit subit pe 5 iunie în timpul unei plimbări în Martha’s Vineyards. El a lăsat compania moștenire lui Iole Lucchese, iar nu fiilor, fraților sau fostei sale soții. Lucchese a moștenit, de asemenea, toate bunurile personale ale lui Richard Robinson Jr., potrivit The Wall Street Journal, care a analizat un testament datat din 2018.

Decizia îi nemulțumește pe membrii familiei care confirmă că cei doi, Robinson, 84 de ani, și Luccesse, 54 de ani, au avut o relație romantică, al cărei secret a fost păstrat foarte bine. Ei spun, însă, că cei doi s-au despărțit cu mai mulți ani în urmă.

Testamentul îi contrazice, dat fiind că potrivit celor menționate, o aprecia pe Lucchese drept „partenerul meu și cel mai apropiat prieten”.

Scholastic Corp. publică numeroase titluri pentru copii, precum „Harry Potter”, „Clifford”, „Magic Schoolbus” sau „Captain Underpants”. 

Familia nu renunță la moștenire

Membrii familiei au declarat că își analizează opțiunile legale pentru a contsta moștenirea. Richard Robinson Jr. a lăsat în urmă doi fii, Maurice „Reece” Robinson, 25 de ani, și John Benham „Ben” Robinson, 34 de ani, pe fosta sa soție, mama băieților, Helen Benham, dar și mai mulți frați și surori: Sue Robinson Morrill, Barbara Robinson Buckland, Florence (Dover) Robinson Ford și William (Bill) Robinson.

Reece Robinson a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că a fost „neașteptat și șocant”, ceea ce a descoperit despre tatăl său.

„Ceea ce îmi doresc cel mai mult este un rezultat amiabil”, a declarat Ben Robinson, care conduce o fabrică de cherestea și un atelier de parchet și mobilier.

El a declarat pentru că nu a întâlnit-o niciodată pe Lucchese până de curând, când au discutat despre averea tatălui său. Bărbatul a spus că după întrevedere s-a simțit ca și cum ar fi presărat sare peste o rană deschisă.

„Ne așteptăm să avem o abordare colaborativă cu moștenitoarea”, a spus el, fără a da alte detalii.

Pandemia i-a apropiat pe Richard Robinson și pe fosta soție

Wall Street Journal a relatat că Richard Robinson și fosta sa soție au redevenit buni prieteni în timpul pandemiei. Ei s-au cunoscut la companie după ce ea a început să lucreze în departamentul de artă în 1974, dar nu s-au apropiat până în anii 1980. S-au căsătorit în 1986 și au avut doi fii împreună. Ulterior, s-au despărțit în în 2003, când ea a părăsit și editura.

Și-au reînceput prietenia în timpul pandemiei, când ea a spus că fostul ei soț a lucrat singur 12 ore pe zi în sediul companiei din New York.

„Singurele sale pauze erau weekend-urile pe insulă (Martha’s Vineyard), pe care o numea paradis”, potrivit necrologului său.

El „își petrecea tot timpul în care nu lucra cu noi. Nu doar în weekend-uri, ci și nopți obișnuite cu noi în Manhattan. Se întorcea la familie”, se arată în necrologul său.

„Deși nu avea planuri de a părăsi Scholastic, și-a exprimat dorința puternică de a lucra mai puțin și de a petrece mai mult timp cu familia sa în Vineyard, unde se simțea cel mai bine și mai fericit”, a relatat fosta soție.

Deși a refuzat să vorbească despre Lucchese, ea a declarat că a fost șocată când a văzut testamentul.

Frații fostului proprietar susțin menținerea editurii

Pe de altă parte, Mary Sue Robinson Morrill, una dintre surorile domnului Robinson, a declarat că ea și frații ei s-au pus de acord că principalul obiectiv „este continuarea misiunii și moștenirii Scholastic, viziunea și munca strălucită de o viață a tatălui nostru și a fratelui nostru Dick, și suntem încrezători că noua conducere a companiei este pe deplin dedicată acestui obiectiv”.

Frații fostului proprietar susțin că nu ar fi de acord ca editura să fie vândută pentru că acest lucru ar putea însemna schimbări și în optica viitoarelor afaceri.

„Toată lumea cunoaște Scholastic și are o părere bună despre ea și face lucruri bune pentru profesori. Este mai mult decât o simplă afacere pentru noi”, au precizat aceștia.

Cine este Iole Lucchese

Iole Lucchese care conduce acum compania lucrează în editură din 1991 și a urcat în ierarhie până când a fost numită director de strategie în 2014. Doi ani mai târziu a devenit președinte unic al Scholastic Canada, iar în 2018 a adăugat titlul de președinte al Scholastic Entertainment.

Foștii colaboratori ai editurii susțin că ea dorea să extindă compania.  Ei spun că, deși mai avea neînțelegeri cu Robinson, acesta se baza pe ea în ce privește deciziile cu privire la editură.