Autorităţile de la Kiev acuză Rusia de invazie militară şi ameninţă că va răspunde "cu toate mijloacele".. Militanţi proruşi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate de la Doneţk

Autorităţile de la Kiev acuză Rusia de invazie militară şi ameninţă că va răspunde "cu toate mijloacele".. Militanţi proruşi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate de la Doneţk

Două persoane au murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un atac armat. Ucraina a acuzat Rusia că i-a invadat militar teritoriul, mobilizând 80 de militari, elicoptere şi vehicule blindate într-un sat situat de cealaltă parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina.

21:00 Militanţi proruşi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate de la Doneţk. Militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia, relatează AFP. Incidentul are loc după trei săptămâni de la demiterea lui Viktor Ianukovici, fostul preşedinte prorus al ţării, în urma unei mişcări de contestare, la Kiev, şi cu o zi înainte de desfăşurarea unui referendum în Crimeea privind alipirea acestei peninsule ucrainene separatiste la Rusia, scrie Mediafax.ro. 20:00 Rusia a opus un vot de veto unei rezolutii occidentale care denunţă referendumul de duminică din Crimeea. China s-a abţinut, în cadrul unui vot în Consiliul de Securitate, sâmbată dimineaţă, relatează AFP. Proiectul de rezoluţie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia poate să blocheze orice luare de pozitie a acestei instante. 18:30. Ucraina a acuzat, sâmbată, Rusia că i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala, transmite AFP. 17:30. Rusia a primit numeroase cereri de ajutor din partea unor cetăţeni din Ucraina. "Rusia primeste numeroase indemnuri la ajutor din partea unor cetateni pasnici. Ele vor fi examinate", a adaugat ministerul. 16:00 Într-un atac armat dintre naţionalişti radicali şi militari proruşi au fost ucişi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un militant prorus si un trecator, la Harkov, in vestul Ucrainei. Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a denuntat, in Parlament, la Kiev, "o retea de agenti ai Kremlinului care organizeaza si finanteaza de mult timp provocari care conduc la crime". Potrivit estimărilor poliției, la începutul mitingului se adunaseră aproximativ 3.000 de persoane, numărul acestora ajungând la aproape 20.000 pe parcurs, după cum estimează agenția de presă AFP. Manifestanții, persoane de toate vârstele, purtau steaguri rusești și ucrainene și pancarte pe care se putea citi "Pentru libertatea voastră şi a noastră!", "Nu vă atingeţi de Ucraina! și "Nu războiului!". De asemenea, manifestanţii au scandat "Nu puterii cekiştilor!" (membri ai serviciilor secrete - n.r.) și "Navalnîi!", numele principalului opozant al lui Vladimir Putin, plasat sub arest la domiciliu.

"Crimeea înseamnă Ucraina, chiar dacă majoritatea oamenilor sunt ruşi. Ei trebuie să-şi rezolve problemele cu statul lor. Rusia nu are nimic a face cu acest lucru. Este un război, o ocupaţie, este inacceptabil din partea unui stat civilizat", a declarat, sub protecția anonimatului, o fostă învățătoare, prezentă la protest.

CITIȚI ȘI:
  • Mihail Gorbaciov nu susține anexarea Crimeei: Escaladarea crizei poate duce la un nou Război Rece
  • Crimeea ar putea deveni parte a Rusiei de săptămâna viitoare
  • Paramilitari SÂRBI, alături de forțele ruse din CRIMEEA
  • Crimeea, "independentă" şi cu propriile forţe armate

Ne puteți urmări și pe Google News