La 56 de ani, cel care a cucerit lumea cu numărul artistic de la Jocurile Paralimpice din 2012 (Londra) a pierdut lupta cu o boală congenitală groaznică.

În 2019, David Toole a primit Ordinul Imperiului Britanic (OBE) pentru serviciile aduse dansului și persoanelor cu dizabilități.

Familia şi apropiaţii lui au aflat că el a încetat din viață la un spital din Leeds, chiar la începutul acestei săptămâni.

Omagiu pentru David Toole

Aducându-i un omagiu, codirectorul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra 2012, Jenny Sealey a spus:

„Dave a fost atât de multe lucruri… Dragul nostru, minunat, avizat, glorios, prostesc, amuzant, amabil, sexy, iubitor și înțelept prieten.

Cel mai unic și mai amuzant om din toate timpurile și mai amuzant dincolo de cuvinte. Un interpret extraordinar.”

Boala care i-a marcat destinul

La rândul lor, reprezentanţii Slung Low, o companie de teatru din Leeds, au confirmat moartea sa.

Încă de la naștere, Toole a avut o boală numită agenisis sacrală, care i-a oprit creșterea corespunzătoare a picioarelor.

S-a născut cu picioarele încrucișate, iar mai târziu acestea i-au fost amputate de mic, astfel încât să-i îmbunăţească mobilitatea.

Momentele de glorie

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, el a susținut un spectacol uimitor inspirat de balet în timp ce a fost ridicat în aer deasupra ringului de dans.

De asemenea, a apărut în filme precum Amazing Grace și Tango Lesson și a cântat cu Royal Shakespeare Company.

În timp ce omagiile au continuat să cadă pentru dansatoare, directorul artistic al lui Slung Low, Alan Lane a spus:

„Suntem cu toții atât de trişti să auzim de moartea lui Dave Toole. A fost un privilegiu să am atâtea aventuri cu el.

Avea un talent extraordinar. Era un actor genial și cel mai bun dansator pe care l-am văzut vreodată.”

A schimbat lumea dansului

Nici Candoco, o companie de dans cu sediul în Londra, care este cunoscută pentru ajutorul dat interpreților cu dizabilități, nu l-a uitat.

Charlotte Darbushire, directorul artistic al companiei, a lansat o declarație spunând că Toole este „un dansator excepțional, a cărui prezență și performanță remarcabile au schimbat lumea dansului”.

sursa: thesun.co.uk