Evenimentul Zilei > International > MONITOR: Procurorul general al Bulgariei: Nu vom admite ca procuratura să fie implicată în jocuri politice
MONITOR: Procurorul general al Bulgariei: Nu vom admite ca procuratura  să fie implicată în jocuri politice

MONITOR: Procurorul general al Bulgariei: Nu vom admite ca procuratura să fie implicată în jocuri politice

Luni dimineață în satele Cirpan și Zetovo din regiunea Stara Zagora din Bulgaria. a început o operațiune poliţienească împotriva criminalității domestice.

Prezența poliției în zonă a fost întărită, relatează BNR. Se verifică adrese, se fac interogatorii. Nouă persoane au fost reținute. Primele două au fost reținute în satul Zetovo din Cirpan, sub acuzația de tâlhărie armată. Căutările continuă în patru sate din Cirpan. Șapte persoane au fost deja reținute la secția regională de poliție din Stara Zagora sub acuzația de furt. La fața locului s-au deplasat secretarul general al Ministerului de Interne, comisarul-șef Ivailo Ivanov și procurorul general Ivan Geşev.

„Nu avem informații oficiale vizând eliberarea domnului Bojkov. Sunt surprins că a fost reținut timp de 20 de zile. În aceste țări există un obicei ca miliardarii să nu fie arestaţi. De obicei, li se confiscă pașapoartele și le este interzis să părăsească țara. Pentru mine, este surprinzător faptul că a fost reținut în arest timp de 20 de zile în Emiratele Arabe Unite. Asta nu are nicio legătură cu extrădarea. Intenționăm să-l aducem în fața instanței bulgare, la fel ca şi pe Minho Staikov, pe Banev şi peArabadjievi”, a declarat procurorul general al Bulgariei în faţa jurnaliştilor de la Cirpan.

Procurorul-general a precizat că cererea de extrădare a șefului jocurilor de noroc a fost deja transmisă electronic autorităților din Emiratele Arabe Unite. Anterior, s-a anunţat  că urmează ca Ministerul Justiției să trimită şi varianta tipărită a actelor, aproape 200 de pagini, traduse în limba arabă. Duminică, s-a anunţat că Bojkov a fost eliberat din arestul din Emiratele Arabe Unite, ceea ce s-a întâmplat după ce, conform unui termen de 20 de zile pr4văzut acolo, autorităţile s-au pronunţat în privinţa cererii sale de eliberare. Această procedură se referă numai la acuzaţiile pentru care a fost emis Mandatul Roşu de arestare al Interpolului.

„Nu le vom permite să fie implicați în mici jocuri politice sau în jocuri de afaceri. Nimeni nu poate spune parchetului ce trebuie să facă sau ce să nu facă. Știm foarte bine ce avem de făcut și ce așteaptă cetățenii bulgar:  să le oferim ordine și pace, iar politienii să nu mai vorbească fără sens, ci să înceapă să facă lucrurile pentru care cetățenii bulgari i-au ales. Știm că mediul de afaceri, politicienii sau hoții se unesc împotriva noastră, dar suntem ferm hotărâţi și intenționăm să le oferim cetăţenilor bulgari ceea ce aşteaptă. De asemenea, este şi rândul politicienilor să le ofere oamenilor soluţionarea problemelor pentru care i-au ales… Politicienii, dacă ne susțin, să facă modificările necesare, eventual şi în Constituție, pentru a se face dreptate. Iar aceşti hoți, pentru că sunt hoți – nu știu dacă ați auzit ieri și ce a spus profesorul Hanke – să ajungă acolo unde le este locul, să fie deferiţi justiţiei şi să intre în închisoare”, a adăugat procurorul-general al Bulgariei, amintind totodată de un interviu cu profesorul Steve Hanke de duminică, în care  el e invocat fapte grave de corpţie comise în timpul mandatului deţinut de premierul Ivan Kostov.

„Săptămâna trecută, toată lumea i-a spus Parchetului ce are de făcut. Președintele Radev a arătat spre ce ar trebui să se orienteze Parchetul, premierul Borisova precizat cine ar trbui să fie tras la răspundere, oameni de afaceri și consultanți precum Domuskiev și Kovaciki ne-au dat şi ei sfaturi. Karakaceanov și Ninova lucrează şi ei cu Parchetul. În loc să stea gură-cască, mai bine să îşi facă treaba pentru care au fost aleşi. Procuratura știe foarte bine ce are de făcut şi pe cine ridică. Nu trebuie să fim sfătuiți”, a adăugat procurorul general Geşev.

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR