Evenimentul Zilei > Justitie > Monica Macovei, prima reacție după publicarea raportului privind arhiva SIPA
Monica Macovei, prima reacție după publicarea raportului privind arhiva SIPA

Monica Macovei, prima reacție după publicarea raportului privind arhiva SIPA

Monica Macovei a reacționat pe Facebook, după publicarea raportului privind arhiva SIPA, solicitând declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA

„Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA și o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiției.

Este necesar ca Ministerul Justiției să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanța de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată”, a scris Macovei pe Facebook.

„Așa-zisa „bombă” de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziții, inexactități și învinuiri fără probe, diletant și rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport și mandatul real al Comisiei Chiuari”, scrie fostul ministru al Justiției.

Monica Macovei a sesizat public în această postare Parchetul general pentru verificarea spectelor semnalate în document, și anume ștersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor „din ordinul factorilor decizionali anteriori” (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când și de cine?).”

„Cine a decis, a ordonat sau a executat astfel de ilegalități trebuie să răspundă penal. Orice indiciu de fapte și acțiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituțiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă”, a mai scris Macovei în postarea sa de pe Facebook.