Evenimentul Zilei > International > UPDATE. Momente istorice în vecini de România. Se împacă Rusia și Ucraina?! Lista de prizonieri
UPDATE. Momente istorice în vecini de România. Se împacă Rusia și Ucraina?! Lista de prizonieri

UPDATE. Momente istorice în vecini de România. Se împacă Rusia și Ucraina?! Lista de prizonieri

Momente istorice pentru Rusia și Ucraina, țări aflate în conflict după ce Kremlinul a anexat o parte din țara vecină, Crimeea.

UPDATE – Regizorul ucrainean Oleg Senţov, aflat în închisoare în Rusia, se află printre cei 35 de ucraineni care vor fi transferaţi sâmbătă de la Moscova la Kiev ca parte a unui schimb de prizonieri, a declarat avocatul său, citat de Reuters. Mark Feighin, avocatul lui Senţov, a mai scris pe reţelele sociale că toţi cei 24 de marinari ucraineni deţinuţi în strâmtoarea Kerchi anul trecut vor fi incluşi în schimb.

Primul schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina din 2017 era în desfăşurare sâmbătă, cu avioane din ambele ţări sosind pe aeroporturile din cele două capitale, Moscova şi Kiev, pentru a-i prelua pe deţinuţi, potrivit datelor postate pe site-ul flightradar şi agenţiei de presă Interfax.


Pregătirile pentru schimbul de prizonieri dintre Ucraina și Rusia au început sâmbătă dimineața, potrivit unui anunț făcut de televiziunea de stat rusă, care a difuzat imagini cu autocare ce ies pe poarta închisorii Lefortovo din Moscova, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Autocarele au părăsit închisoarea Lefortovo în cadrul pregătirilor pentru un schimb de prizonieri”, a anunţat postul de ştiri Rossia 24.

Corespondenţi ai AFP au văzut două maşini cu geamuri fumurii părăsind închisoarea de înaltă securitate sub protecţia poliţiei.

Agenţia Reuters a scris, de asemenea, că două autocare cu geamuri fumurii au părăsit închisoarea din Moscova. Nu este clar deocamdată câţi prizonieri vor fi implicaţi în acest schimb.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi un apropiat schimb masiv de prizonieri între cele două ţări, fără a preciza data la care va avea loc acest schimb.

Cea mai așteptată informație este cea privitoare la Vladimir Țemak, un cetățean ucrainean, șef al apărării anti-aeriene din regiunea separatistă Donetsk, al cărui nume este legat de doborârea zborului Malaysian MH17 pe
ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, în iulie 2014, tragedie care a dus la moartea a 298 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.

În urma uneia dintre cele mai de succes operațiuni ale SBU, serviciile de informații ucrainene, Vladimir Țemak a fost arestat de acasă și apoi extras de pe teritoriul separatist spre zona controlată de autoritățile legitime de la Kiev.

Vladimir Țemak era unul din puținii care puteau manevra aruncătorul BUK implicat în doborârea avionului malaezian, care a fost transportat în Rusia, tăiat și distrus. Acesta a recunoscut însă doar participarea la transportarea peste graniță a avionului de linie.

Vladimir Țemak este una dintre cele patru persoane anchetate de comisia internațională privitoare la doborârea zborului Malaysian Airline MH17, iar dacă ar ajunge în Rusia, anchetarea sa ar fi zădărnicită, iar Olanda, țara de origine a zborului, și-ar putea strica relațiile cu Ucraina.