Evenimentul Zilei > Actualitate > Moartea lui Ion Butmalai – suicid sau omor premeditat?
Moartea lui Ion Butmalai – suicid sau omor premeditat?

Moartea lui Ion Butmalai – suicid sau omor premeditat?

Zeci de semne de întrebare apar în urma tragicului eveniment din 9 decembrie a.c. de la Cahul, în urma căruia deputatul PLDM, Ion Butmalai, declarat de presă așa-zisul rebel al formațiunii, a decedat. El a fost gă- sit mort în miezul zilei de către soție, în garajul de lângă casă.

Prima versiune lansată de poliție a fost că bărbatul, în vârstă de 50 de ani, s-ar fi sinucis din propria armă, deținută legal, care însă ulterior a fost dată peste cap pe motiv că lângă trupul neînsuflețit au fost găsite două tuburi de cartuș. În același timp, surse care au solicitat anonimatul au declarat pentru Evenimentul Zilei că Butmalai a mai avut doi frați, unul dintre care a decedat, de asemenea, în circumstanțe suspecte, nefiind exclusă și în cazul lui versiunea unui suicid. Avocatul familiei Butmalai, Ana Ursachi, afirmă că este vorba despre un omor la comandă și a solicitat intentarea unui dosar penal.

Cine a fost Ion Butmalai?

Din 1987, cariera lui a avansat de la simplu inspector la Inspectoratului de Auto de Stat până la șef al Poliției municipale a Comisariatului raional de poliție Cahul. Între 2007 și 2008, este vice-președinte al raionului Cahul, iar din 2009 până în 2014 – deputat PLDM și Secretar al Comisiei parlamentare Securitate Națională Apărare și Ordine Publică. În noua lista pentru funcția de deputat a formațiunii pe care o reprezenta nu a fost inclus și el părăsește partidul, declarând că va reveni, ulterior, cu o conferință de presă, în care urma „să spargă tăcerea”.

Imediat au și apărut zvonuri că Butmalai ar merge cu Patria lui Usatâi, dar nici pe acea listă nu a fost inclusă. În plus, în aceeași lună, octombrie, pe site-ul oficial al deputatului, ionbutmalai.md, apare un mesaj adresat celor care își fac griji de soarta lui. El aducea atunci acuzații dure la adresa clasei politice și susținea că <>. Chiar dacă mesajul conținea un apel și către Renato Usatîi, mai multe personalități refuzau să creadă că Butmalai ar merge cu o formațiune pro-rusă, pentru că îl cunoșteau drept o persoană cu verticalitate, care afirma că suntem români și vorbim limba română.

A mai avut un frate decedat în circumstanțe suspecte

De ce se exclude versiunea unui suicid? Deși, potrivit avocatei Ana Ursachi, a fost găsită o așa-zisă scrisoare de adio, al cărui scris seamănă cu al deputatului, faptul că lângă cadavrul au fost găsite două tuburi de cartușe schimbă mersul lucrurilor. Un alt semn de întrebare e și faptul că glonțul a fost tras în piept. Ofițerii de urmărire penală și experții criminaliști susțin că nu se cunoaște când cineva s-ar sinucide, împușcându-se în piept. „Mai ales dacă vorbim despre un polițist, care știa foarte bine că un glonț în piept nu te poate neapărat ucide, în schimb îți poate trauma anumite organe și devii infirm pe viață. Cei care se sinucid, de regulă, se împușcă direct în cap”, afirmă mai mulți experți.

Ipotetic, cei care se sinucid, se împușcă în cap

Gheorghe Malic, șeful Direcției Generale Urmărire Penală, care a și demarat dosarul penal pentru omor, ne-a declarat în exclusivitate că, ipotetic, se exclude împușcatul în piept în caz de suicid, dar nu poate fi o concluzie valabilă în toate cazurile. Potrivit lui, la Cahul a fost constituit un grup de anchetă care, spune Malic, va lua în calcul toate versiunile.

Soția lui Ion Butmalai spune că în dimineața acelei zile, soțul ei era bine dispus, chiar dacă periodic mai avea probleme de tensiune. Seara au și oaspeți, fiul mai mare urma să plece la studii în Olanda, iar el se gândea de unde să ia bani pentru a nu rata această oportunitate. Ana Ursachi, care neagă că familia ar fi avut anumite datorii, este convinsă că, dacă Ion Butmalai s-a sinucis atunci a existat o presiune care abia acum a fost exercitată asupra lui.

În momentul producerii omorului, vice- primarul satului Capaclia se afla la sanatoriul din Cahul și din salonul lui casa lui Butmalai se vedea ca în palmă. El a negat că ar fi văzut sau auzit ceva suspect.

Marele mister – cui i-ar fi încurcat rebelul deputat?

Cine i-ar fi dorit moartea deputatului? Această întrebare, se pare, reprezintă, la moment, cel mai mare mister. PLDM a expediat o telegramă cu condoleanțe pentru familia decedatului, iar liderul Vlad Filat a declarat pentru cotidianul nostru că moartea deputatului este o dramă atât pentru familie, cât și pentru partid. „Nu comentez tragedia și vă rog să nu faceți speculații pe seama acestui caz. Ne vom clarifica și vom reveni cu detalii”, a spus politicianul.

Din 2012 până în prezent, Ion Butmalai a vorbit de la tribuna Parlamentului mai multe fraude și scheme de spălare a banilor, inclusiv atacul raider asupra Băncii de Economii, pe care toți l-au trecut cu vederea și care, peste jumătate de an, avea să se producă, totuși. „El a deconspirat zeci de persoane implicate în afaceri ilegale, inclusiv colegi de-ai săi de partid. Sper ca ancheta să stabilească adevărații vinovați de moartea deputatului care a avut curaj să spună întotdeauna lucrurilor pe nume”, a conchis avocata Ana Ursachi.

Analistul politic Oazu Nantoi nu vrea să admită versiunea unui omor. „La noi viața politică este plină de declarații și dacă lumea ar fi fost ucisă pentru declarații, cimitirele ar fi devenit neîncăpătoare. În special, dacă ținem cont de faptul că dl Butmalai nu a fost inclus în lista PLDM pentru alegeri, a devenit un cetățean de rând și nu cred că el ar fi fost un pericol pentru cineva ca să se purceadă la o crimă atât de odioasă și răsunătoare. Nu vreau să merg pe linia speculațiilor. E un caz tragic. Dacă nu credem în anchetă, atunci nu credem în nimic”, a precizat sursa. Înmormântarea lui Ion Butmalai va avea loc azi, la Cahul. Evenimentul Zilei va reveni cu detalii. PUBLICITATE

Preluat din evz.md