Evenimentul Zilei > Justitie > Mită uriașă în justiția clujeană. Grefier prins în flagrant cu 50 de lei
Mită uriașă în justiția clujeană. Grefier prins în flagrant cu 50 de lei

Mită uriașă în justiția clujeană. Grefier prins în flagrant cu 50 de lei

Un grefier de la Judecătoria Cluj Napoca, a fost prins în flagrant, după ce o persoană care era judecată într-un dosar la regimul circulației rutiere, i-a lăsat pe masă imensa sumă de 50 de lei.

Un caz clasic de manipulare a opiniei publice a avut loc, joi seara, la Judecătoria Cluj Napoca, unde grefierul Emil Mureșan (foto) a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită suma de 50 de lei. În prima fază, pe surse, a fost aruncată informația că grefierul a fost prins când lua bani pentru a obține sentințe mai blânde în cazul unor persoane judecate de Judecătoria Cluj Napoca. În cursul serii de joi și a zilei de vineri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, nu au scos un cuvânt despre acțiunea în flagrant, lăsând să se creadă că fapta este una gravă, sumele de bani fiind importante.

Evenimentul Zilei vă prezintă situația așa cum este ea, informația fiind departe de ce lasă procurorii să se creadă. În cursul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2019, un anume Vasile P. se prezintă la sediul DNA, unde reclamă faptul că grefierul Mureșan, i-ar fi cerut sumă de 50 de lei, pentru a-i urgenta obținerea unei dovezi de circulație, înlocuitoare a permisului de conducere, bărbatul fiind judecat într-un dosar de vătămare corporală din culpă, după ce a comis un grav accident de circulație. Polițiștii i-au suspendat permisul de conducere, dar legislația penală permite ca autorul infracțiunii să conducă în continuare în baza unor dovezi de circulație emise de judecătorul de caz.

Revenind, după ce procurorii DNA au văzut despre ce este vorba, au trimis sesizarea depusă de Vasile P. la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, unde a fost repartizată procurorului Constantin Toloargă. Denunțătorul a fost audiat, după care, în cursul zilei de 7 noiembrie 2019, a fost obținut un mandat de urmărire a convorbirilor telefonice, de fotografiere și filmare. Denunțătorul a fost cablat și i-au fost montate două camere de luat vederi, după care a fost trimis la biroul grefierului Mureșan. Pe filmare se vede cum denunțătorul pune cei 50 de lei pe masă, după care pleacă, grefierul ia banii și îi pune în buzunarul de la cămașă. Ulterior, echipa de flagrant intră și îl chestionează pe grefier despre eventuale sume de bani și găsesc asupra lui, suma de 50 de lei, care inițial a fost marcată cu cuvântul mită.

În actele de la dosar, procurorul Toloargă susține că grefierul se face vinovat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, (9 acțiuni componente). O întrebare logică care se ridică este când anume au fost comise cele nouă infracțiuni de luare de mită, și cu ce se probează, în condițiile în care dosarul a fost înregistrat în data de 7 noiembrie 2019? Mai multe, pe înregistrările audio efectuate cu mandat, nu se face referire și la alte fapte de dare de mită. În documentele oficiale, procurorul vorbește de faptul că grefierul Mureșan ar fi primit un pachet de cafea Jacobs, de 500 de grame, o cutie cu bomboane de ciocolată, dar și de opt ori a sumelor de 50 de lei, în total 400 de lei. Toate aceste produse și bani ar fi fost primite de grefier, spune procurorul Toloargă, ”în legătură cu urgentarea soluționării cererilor de prelungire a dreptului de circulație formulate de către cel din urmă și înaintării către Serviciul Rutier din cadrul IPJ Cluj, a încheierilor judecătorului/instanței (acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu”.

Pe tot parcursul zilei de vineri, reporterul EvZ l-a căutat pe procurorul Teodor Pavelescu de la Parchetul Tribunalului Cluj, pentru a obține o poziție oficială. Procurorul nu a putut fi contactat fiind ”în audieri”.

Judecătorul a respins propunerea de arestare

Grefierul a fost reținut pentru 24 de ore. Surse din cadrul Tribunalului Cluj susțin că procurorul a făcut propunere de arestare la domiciliu, aceasta urmând să fie judecată de un judecător.

În cursul după amiezii de vineri, magistratul de la Tribunalul Cluj a respins cererea făcută de procuror, și a dispus ca grefierul să fie cercetat în continuare în stare de control judiciar. Mai mult, avocații lui Mureșan, celebrii Maria Mladin și Claudiu Mincic au ridicat o excepție de drept, prin care se contestă dreptul Direcției Generale Anticorupție de a efectuat acte de urmărire penală dacă subiectul infracțiunii nu este polițist. Această excepție a stat la baza deciziei judecătorului, prin care s-a refuzat arestarea grefierului Mureșan.

Mai mult, acest refuz de arestare arată că dosarul are multe probleme și că nu există probe.

Un grefier cu greutate

Pe de altă parte, colegii grefierului susțin că acesta era un om corect și că spunea lucrurilor pe nume. Unul dintre grefierii de la Judecătoria Cluj Napoca a povestit faptul că la una dintre ședintele comune, care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună de zile, grefierul Mureșan a luat cuvântul și a criticat în termeni duri faptul că anumite persoane, cu funcții, obțin sentințe favorabile, asta după ce au fost prinse conducând cu alcoolemii uriașe. Grefierul ar fi dat exemplul unui profesor universitar de la o universitate teologică din oraș care a fost prins conducând cu o alcoolemie de 2.95 grame alcool la mie, iar sentința aplicată fiind una cu amânarea executării pedepsei, care nici nu se trece în cazier.