Evenimentul Zilei > Actualitate > Misterul prăbușirii „tancului zburător” peste Armenia
Misterul prăbușirii „tancului zburător” peste Armenia

Misterul prăbușirii „tancului zburător” peste Armenia

Un nou incident petrecut la finele anului trecut riscă să arunce în aer Caucarzul.

Misterul prăbușirii „tancului zburător” peste Armenia. O rachetă a doborât un elicopter militar rus Mi-24 Hind deasupra Armeniei, lângă granița cu Azerbaidjanul. Doi dintre membrii echipajului au fost uciși, iar un al treilea a fost rănit.

Ministerul azer de Externe a cerut scuze Moscovei și a recunoscut că forțele sale au doborât elicopterul în apropierea regiunii de frontieră a Republicii Autonome Nahicevan.Avionul rus ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer portabilă (MANPADS), relatează NationalInterest.

Elicopterul a zburat la altitudine mică

„La 9 noiembrie, un elicopter rus Mi-24 a fost lovit de la sol de la un sistem de apărare aeriană portabil, în timp ce însoțea un convoi de vehicule către baza militară rusă de pe teritoriul Republica Armenia. Incidentul a avut loc în spațiul aerian din apropierea așezării armene Yeraskh, lângă granița cu Republica Autonomă Nahicevan, (Republica Azerbaidjan)”, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării din Rusia.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a indicat că elicopterul ar fi putut zbura la altitudine mică, pe timpul nopții.

„Elicopterele forțelor aeriene ruse nu au fost observate anterior în zonă”, a precizat ministerul. Aeronava se afla la aproximativ 70 km de granița Nagorno-Karabakh când a coborât „într-un defileu” lângă Yeraskh. Zona este descrisă ca fiind ideală pentru utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană mici, chiar și împotriva avioanelor blindate, cum este elicopterul de asalt Mi-24 Hind.

Misterul prăbușirii „tancului zburător” peste Armenia

Mil Mi-24 (denumirea NATO este Hind) a fost dezvoltat ca un elicopter de asalt, dar și ca unul de transport al trupelor de capacitate redusă, cu opt locuri. A zburat pentru prima dată în septembrie 1969 și a intrat în serviciu în 1972.

Aproximativ 50 de forțe aeriene și arme aeriene au operat diferite variante ale infamei aeronave.

Aceasta și-a cîștigat porecla de „tanc zburător”. Mi-24 a fost operat pe scară largă în timpul războiului sovieto-afgan (1979-1989). Atunci a fost folosit pentru a bombarda luptătorii mujahedini.

În timpul războiului din Afganistan, Hind s-a dovedit vulnerabil în fața rachetelor americane Stinger. Aproximativ 74 de elicoptere Mi-24 Hind au fost pierdure, alte 27 fiind doborâte de rachete Stinger și rachete Redeye.

Cu toate acestea, „tancurile zburătoare” au putut să rămână operaționale datorită armurii și durabilității construcției. Chiar și după ce au fost atacate de rachete.

Războiul dintre cele două foste republici sovietice, Armenia și Azerbaidjan, a început pe 27 septembrie, când forțele azere au intrat în disputata regiune Nagorno-Karabakh.