Evenimentul Zilei > International > Armenia: Opoziția cheamă la grevă generală începând de marți, 22 decembrie
Armenia: Opoziția cheamă la grevă generală începând de marți, 22 decembrie

Armenia: Opoziția cheamă la grevă generală începând de marți, 22 decembrie

Opoziția armeană a cerut miercuri, 16 decembrie, începerea unei greve generale din 22 decembrie pentru a-l obliga pe prim-ministrul Nikol Paşinian să demisioneze după înfrângerea din Nagorno-Karabah.

„De marți la prânz trebuie să începem o grevă națională”, a declarat unul dintre liderii partidului de opoziție armean Daşnaktsutiun, Işhan Saghatelian, în timpul unui marş al opoziției care a reunit mii de oameni în Erevan, capitala Armeniei. 

„Întreaga țară trebuie să fie paralizată pentru ca această sperietoare să-și părăsească postul”, a spus el, referindu-se la prim-ministru şi solicitând, de asemenea, să fie lansate acte de „neascultare civilă” în toată țara.

Presiunea a crescut asupra lui Paşinian, 45 de ani, care a venit la putere în timpul unei revoluții pașnice în 2018, după înfrângerea forțelor armene de către armata azeră în Nagorno-Karabah. La începutul acestei luni, 17 partide de opoziție îi acordaseră deja premierului termen până pe 8 decembrie pentru a părăsi puterea, un ultimatum respins de Nikol Paşinian. 

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub auspiciile Moscovei pe 9 noiembrie, acordând importante câștiguri teritoriale Azerbaidjanului, chiar dacă Nagorno- Karabah, o enclavă cu majoritate armeană disputată de zeci de ani, supraviețuiește micşorată. Câteva mii de oameni au fost uciși în acest conflict de ambele părți.

Anunțul acordului a înfuriat Armenia și manifestanții au acţionat rapid și au jefuit sediul guvernului și parlamentului. Autoritățile au raportat, de asemenea, existența unui complot pentru asasinarea lui Paşinian. De atunci, opoziția a organizat proteste aproape zilnice, denunțându-l pe Paşinian drept „trădător” și solicitând demisia acestuia.

https://www.lefigaro.fr/flash-actu/armenie-l-opposition-appelle-a-une-greve-generale-a-partir-de-mardi-20201216 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu