Evenimentul Zilei > International > Misteriosul cod secret nedescifrat de la sediul CIA. 30 de ani de căutări zadarnice
Misteriosul cod secret nedescifrat de la sediul CIA. 30 de ani de căutări zadarnice

Misteriosul cod secret nedescifrat de la sediul CIA. 30 de ani de căutări zadarnice

Trei decenii au trecut fără ca experții să ajungă la descifrarea codului unei sculpturi din inima CIA.

„Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Jim Sanborn, autorul sculpturii.

Totul a început la sfârşitul anilor 1980, când artistul Jim Sanborn a fost însărcinat să creeze o sculptură care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Ştiind că unii dintre cei mai buni agenţi de informaţii din lume o vor vedea în fiecare zi, Sanborn a creat o operă de artă învăluită în misterul unui puzzle greu de rezolvat.

Atunci când Jim Sanborna introdus acel cod secret nu bănuia că vor trece 30 de ani fără ca nimeni să nu poată rezolva marea enigmă.

Culmea, Jim se aştepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni, însă piesele puzzle-ului nu au fost puse cap la cap nici până în ziua de astăzi.

Sculptura botezată Kryptos a fost dezvelită pe 3 noiembrie 1990, iar de atunci este o provocare a criptografiei.

Maestrul criptolog Elonka Dunin caută de 30 de ani rezovarea, dar nu renunță.

Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nesoluţionate din lume.

„Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.

Kryptos se află în curtea sediului CIA. E o sculptura în bronz, care are 12 metri înălţime şi 20 de metri lăţime, toată împachetată cu litere.

„Am tăiat cu un ferăstrău, aproape 2.000 de litere”, spune Sanborn. La prima vedere, textul ar părea un fleac, însă Kryptos conţine patru mesaje codificate, distincte, care formează împreună o ghicitoare, potrivit lui Sanborn.

El recunoaşte că nu a avut experienţă în crearea codurilor înainte de a ridica sculptura şi spune că nu era foarte bun nici la matematică.

„Aşa ca a trebuit să apelez la cineva. Să fie sovieticii? Să fie Mossad? Să fie o agenţie de informaţii? Am renunţat la toţi, probabil că nu s-ar fi terminat bine”, a povestit sculptorul.

În final, artistul a căutat un sfat de la Edward Scheidt, un expert în criptografie şi fost preşedinte al Centrului criptografic al CIA.

„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puţin în secret, iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane – cel puţin contemporane în ’88 ”, spune Sanborn.

Folosind ceea ce a învăţat de la Scheidt, Sanborn a compus mesaje text codificate şi le-a încorporat în Kryptos. El a folosit diverse tehnici, inclusiv matrici.

„Am vrut să fie descoperite ca nişte straturi de ceapă”, a adaugat el.

Trei dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor de către membrii NSA, CIA şi de către publicul larg, potrivit dcnews.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: