Evenimentul Zilei > Actualitate > Mișcarea celor 64 de comitate a provocat INCINDENTE și în Slovacia. Lider EXTREMIST: „România și Slovacia nu au existat niciodată în istorie”
Mișcarea celor 64 de comitate a provocat INCINDENTE și în Slovacia. Lider EXTREMIST: „România și Slovacia nu au existat niciodată în istorie”

Mișcarea celor 64 de comitate a provocat INCINDENTE și în Slovacia. Lider EXTREMIST: „România și Slovacia nu au existat niciodată în istorie”

“Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) este o organizație extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari. Aceasta este foarte bine pusă la punct, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari și care este foarte activă în județele Covasna și Harghita.Liderii acestei mișcătri au legături strânse cu Jobbik, un partid extremist din Ungaria.

Organizația celor 64 de comitate a fost înființată la Szeged, în 2001, de către Laszlo Toroczkai. Acesta era un tânăr care milita pentru reîntregirea Ungariei Mari. HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan.
Toroczkai, fondatorul organizației, a fost blocat la frontieră în octombrie 2013, primind interdicția să mai intre în România. Toroczkai a făcut și afaceri în România înainte de a-i fi interzis accesul în țară. Numele său apare în istoricul companiei Filomenamodels SRL din Oradea, alături un fost jurnalist din Miercurea Ciuc. Firma, specializată în organizarea de spectacole, nu a avut o activitate financiară consistent, scriu cei de la Rise Project.

Membrii HVIM au declarat, în statutul depus de ei la instanță, că asociația urma să de ocupe de mai multe activități: „apărarea drepturilor comunităților minoritare maghiare atât în fața autorităților române cât și în fața forurilor internaționale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” și „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârșitul Primului Război Mondial.” Același statut îi obliga pe membri să dovedească loialitate deplină față de asociație și să participe activ la realizarea obiectivelor asociației.

Membri grupării extremiste au creat probleme și în Slovacia despre care spun că, alături de România, nu există în istorie. "Eu cred că majoritatea secuiilor și celelalte grupuri etnice ungurești din Romînia, doresc să fie liberi, la fel majoritatea maghiarilor ce locuiesc în Serbia, Slovakia doresc să fie liberi, fiindcă aceste state suprimă minoritatea ungurească. Cu atît mai mult, maghiarilor le este frică să activeze în numele libertății, deoarece aceste state folosesc metode sofisticate pentru combaterea acestor acțiuni", spunea Laszlo Toroczkai pentru site-ul istoria-romanilor.com.

Petre Waum, inițiatorul demersului de înființare a asociației, locuiește în Odorheiu Secuiesc, predă cursuri de limbă runică, o limbă arhaică secuiască, și sculptează în lemn. Cele mai populare sculpturi ale sale sînt cele care simbolizează harta Ungariei Mari, obiecte pe care le vinde la târgurile de meșteșugari din Transilvania. La un astfel de târg, Waum i-a oferit cadou o sculptură și lui Vona Gabor, președintele Jobbik, scrie sursa citată.
Membrii HVIM din Tg. Secuiesc au participat și la campania electorală a partidului Jobbik în Ungaria, iar în ultimul an au avut mai multe acțiuni de propagandă alături de membrii formațiunii politice maghiare. Cu toate astea, Csongor Szocs susține că gruparea HVIM este una independentă politic: „Noi nu lucrăm împotriva nimănui, suntem o organizație de dreapta și vrem doar să creăm statul Sfintei Coroane de la Budapesta. Noi nu avem treabă cu nici un partid politic, nici cu UDMR, nici cu Jobbik. Ba mai mult, îi atacăm de fiecare dată când nu ne place ce fac ei”, spunea, la începutul lui 2014, Csongor Szocs.
Același Peter Waum și-a depus candidatura la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, în 2012, dar nu a reușit să intre în organigrama instituției. O tentativă similară au avut și ceilalți inițiatori ai HVIM România: Lokodi la Oradea, Szabo Nandor la Tg. Mureș, iar Tokos Szabolcs la Primăria din Odorhei. Doar cel din urmă a reușit să obțină funcția de consilier.
Tokos Szabolcs, Petre Waum și Krafft-Szabo Istvan mai sunt colegi și în forul de conducere al Asociației Szekely Pajzs, care ogranizează cursuri de scriere runică, o limbă arhaică secuiască.
Colegul lor, Lokodi Ferenc Attila este și jurnalist, corespondentul român al unui ziar naționalist pe nume Magyar Jelen, unde Laszlo Toroczkai este redactor-șef. Numele lui Lokodi și al lui Petre Waum se mai leagă de un ONG din Odorheiu Secuiesc: “Szent Laszlo Serege” (trad.: „Armata Sfântului Ladislau”). Aceasta este singura organizație juridică pe care HVIM și-o asumă în prezent.
Waum și Lokodi au înființat asociația, iar apoi au cedat-o, în martie 2010, diviziei din Tg. Secuiesc a HVIM. Această divizie este dirijată de frații Csongor și Zoltan Szocs.
Csongor Szocs a fost pentru o vreme asociatul lui Csibi Barna într-o afacere cu articole de propagandă – SC Hunnia Serv SRL. Csibi Barna este unul dintre cei mai vizibili și mediatizați activiști din grupurile radicale maghiare.