Evenimentul Zilei > EVZ Special > LUMINI ŞI UMBRE. Mircea Dușa: România are forță de reacție rapidă în 48 de ore de la izbucnirea unui conflict în zonă
LUMINI ŞI UMBRE. Mircea Dușa:  România are forță de reacție rapidă în 48 de ore de la izbucnirea unui conflict în zonă

LUMINI ŞI UMBRE. Mircea Dușa: România are forță de reacție rapidă în 48 de ore de la izbucnirea unui conflict în zonă

Invitat al emisiunii ”Lumini și umbre”, realizată de jurnalistul Dan Andronic și difuzată de postul B1 TV, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a vorbit despre capabilitatea României, ca membru NATO, de a interveni în anumite zone de conflict.

Ministrul s-a referit la creșterea capabilității țării noastre de a-și îndepli rolul asumat în cadrul Alianței Nord-Atlantice și a subliniat contribuția esențială a Statelor Unite ale Americii la dezvoltarea forței de reacție în caz de conflict. “De exemplu, comandamentele care vor funcţiona în România, în primul rând unitatea de integrare a forţelor, va fi conectată la un comandament NATO, respectiv cel de la Napoli, iar toate legăturile, transmisiunile, comunicaţiile militare vor fi operaţionalizate şi efective începând din data de 3 septembrie când, de altfel, vom inaugura unitatea de integrare a forţelor din România care va funcţiona în Bucureşti şi, totodată, vom avea şi prima structură NATO în România”, a spus Mircea Dușa.

Ministrul Apărării Naționale a  făcut trimitere și la exercițiul militar care se desfășoară chiar în aceste zile, în Europa, sub conducerea Forțelor Terestre ale SUA. “ un exerciţiu de amploare, desant de militari din diferite zone din Europa, respectiv în Germania, în Bulgaria şi în România. Este cel mai mare exerciţiu de acest gen organizat după încheierea Războiului Rece. Obiectivul principal al acestui exerciţiu este acela de a demonstra capacitatea de reacţie a forţelor NATO, acela de a se deplasa într-un timp foarte scurt într-o anumită zonă unde ar exista o criză”.

Întrebat de realizatorul emisiunii  despre cât de scurt este timpul de reacție a acestor forțe, spre exemplu, în cazul unui conflict militar în România, ministrul Dușa a precizat: “În 48 de ore forţele de reacţie rapidă trebuie să intervină în zonele de conflict. Armata română este pregătită pentru a planifica şi a pregăti aceste intervenţii şi în acelaşi timp este pregătită să apere teritoriul naţional, aşa cum prevăd Constituţia şi legile ţării”.