Miopie corectată cu lentile care se poartă doar noaptea

Miopie corectată cu lentile care se poartă doar noaptea

Pentru copiii care au peste 6 ani şi nu pot fi supuşi intervenţiilor chirurgicale de corectare a miopiei până după majorat, medicii propun lentilele terapeutice nocturne.

În locul ochelarilor sau lentilelor de contact purtate ziua, oftalmologii au o nouă propunere pe care o recomandă în special pentru copiii cu miopie. Este vorba despre aşa numitele lentile terapeutice nocturne care îmbunătăţesc vederea şi stopează evoluţia miopiei la copii.

"Operaţiile la ochi nu sunt posibile până la o vârstă destul de înaintată, ceea ce face ca viaţa unui copil afectat de miopie să fie grea. Acţiunea acestor lentile poate fi comparată cu un aparat dentar care controlează şi corectează defectele dentare", spune Adriana Gritco, medic oftalmolog la clinica Oftalmocorrect din Chişinău, unde există în prezent asfel de lentile.

În România nu există în acest moment astfel de produse, însă ele vor fi diponibile de anul viitor, în câteva clinici private.

Ne puteți urmări și pe Google News

1/3 dintre români sunt miopi

Societatea Română de Oftalmologie atrage atenţia asupra faptului că "miopia reprezintă o problemă care afectează aproximativ o treime din populaţia României".

Pentru corecţia miopiei au existat până acum trei po sibilităţi: clasicii ochelari, lentilele de contact şi chirurgia refractivă. Acestora li se adaugă lentilele speciale care se poartă în timpul nopţii indicate mai ales copiilor şi adolescenţiilor care nu pot fi operaţi până în jurul vârstei de 21 ani.

"Eficienţa lentilelor terapeutice nocturne în încetinirea şi chiar stoparea evoluţiei miopiei la copii şi adolescenţi a fost demonstrată. Metoda este una ideală pentru această categorie de vârstă datorită inofensivităţii şi reversibilităţii sale", mai spune medicul Adriana Gritco. Preţul acestor lentile este de 500 de euro pe an, bani în care este inclus şi tratamentul (picăturile speciale). Lentilele se poartă toată noaptea şi au efect timp de 72 de ore.

Medici pro şi contra metodei

Oftalmologii români au păreri împărţite în privinţa efi ci enţei acestei metode de tratament. Mircea Filip, oftalmolog la clinica Ama Optimex, spune că "lentilele terapeutice nocturne sunt o soluţie provizorie care asigură reducerea pe timpul zilei a dioptriei, aceasta producându-se prin comprimarea ochiului pe timpul nopţii în urma acţiunii acelor lentile. Ele sunt indicate în situaţia în care pacientul nu are vârsta necesară pentru o operaţie de reducere a miopiei, îi este frică sau are alte motive medicale (boli care împiedică operaţia)".

Andreea Ciubotaru, oftlamolog la Clinica Infosan, e mai rezervată. "La adulţi ar fi o soluţie pentru dioptriile mici, însă efectul e temporar. La copii nu le-aş recomanda tot pentru că efectul este temporar şi e traumatizant pentru un copil să vadă în ceaţă. Există şi risc de infecţie, iar părinţii trebuie să se asigure că micuţii respectă regulile de igienă, să schimbe lichidul etc." Oftalmologul Mircea Moraru, de la Clinica Oculus, spune că "deocamdată această metodă nu există în România şi e în cercetare, dar rezultatele sunt acceptabile".

"Acţiunea acestor lentile poate fi comparată cu un aparat dentar care corectează defectele dentare.", ADRIANA GRITCO, medic oftalmolog

EXCEPŢII

Contraindicate în astigmatism şi miopie mare

Lentilele nocturne au două suprafeţe diferite. Suprafaţa externă - optică - refractează lumina şi oferă posibilitatea obţinerii unei acuităţi vizuale de 100%. Suprafaţa internă are o structură care acţionează activ asupra epiteliului corneean. La scoaterea lentilei, efectul este păstrat timp de 72 ore. Atenţie însă că aceste lentile nu pot fi purtate de copiii mai mici de 6 ani şi nici de cei care au un astigmatism mai mare de 1,75 şi miopie mai mare de -6,5. "Sunt contraindicate şi celor care au sindromul ochiului uscat sau cheratoconus (ochi bombat pe care nu se poate plasa lentila)", adaugă medicul oftalmolog Adriana Gritco.