Conform datelor puse la dispoziţie de către federaţie, din cei peste 130.000 de turişti, 50.000 au poposit pe litoral iar 45.000 în pensiuni din întreaga țară, iar sejurul mediu a fost de trei zile.

Practic, pentru Litoral, minivacanţa de Rusalii a reprezentat startul de sezon estival.  Turiştii care au poposit în staţiunile de la malul Mării Negre au preferat structurile de cazare şi petrecerile din nord, respectiv Mamaia şi Năvodari, urmate, îndeaproape de Vama Veche. În ceea ce priveşte staţiunile din sud, Saturn, Venus şi Neptun, acestea au fost preferate de familiile cu copii. Per total, turiştii veniţi la mare au cheltuit echivalentul a 3 milioane euro.

Reamintim că, în acestă perioadă  se află în desfăşurare programul “Litoralul pentru toţi”. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60 de lei pe noapte camera de 1*, 100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* și 350 lei camera de 4*.

Mai puţin de jumătate din numărul turiştilor de pe Litoral au preferat muntele. Cu toate că s-au anunțat precipitații, 20.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane. Din estimările FPTR, aceștia au cheltuit pe vacanță în jur de 1,2 milioane de euro. Cazarea a costat între 80-500 lei de persoană. Cele mai căutate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei.

Agroturismul a avut şi în acest an mare căutare. Peste 45.000 de romani au preferat să meargă la pensiuni, cele din zona Bran, Moeciu, Mărginimea Sibiului fiind pe primul loc în topul solicitărilor. Pentru astfel de vacanțe, turiștii au plătit aproximatv 2,4 milioane de euro.

 Cu toate că încă nu este sezonul lor, stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și petreaca vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopţi de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, au costat 600 lei. Per total, cei 15.000 de turiști au plătit pentru vacanță în stațiunile balneare aproape 700.000 de euro.

Delta Dunării a fost declarată sold out (vândută în totalitate) cu două săptămăni înainte de minivacanţa de Rusalii. Aici locurile sunt limitate, iar preţul cazării este destul de piperat.  Cu toate acestea 1.500 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit aupetrecut sărbătorile în mirificul univers al Deltei. Trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană. Din calculele FPTR, în Deltă s-au cheltuit în această perioadă aproximativ 200.000 de euro.

 

Te-ar putea interesa și: